NOS Nieuws

Applaus voor 'Dancing Queen' May, 'maar verdeeldheid blijft'

De Britse premier May is haar toespraak op het partijcongres van de Conservatieven op een opvallende manier begonnen. Onder begeleiding van ABBA's hit Dancing Queen kwam ze in Birmingham dansend het podium op.

Het is een verwijzing naar haar driedaagse bezoek aan Afrika. Ze deed daar een houterig dansje, wat haar op kritiek kwam te staan van Britse media.

Het dansje van vandaag zie je hieronder. De dansjes die May deed tijdens haar bezoek Afrika zie je hier.

'Dancing Queen' May komt dansend op bij partijcongres

"Dat ze zo de draak met zichzelf steekt, viel heel erg goed in de zaal", zegt correspondent Tim de Wit. De premier kreeg applaus, werd toegejuicht en sommige aanwezigen vonden het haar beste speech ooit. "Wat ze ook slim deed, is dat ze het niet zoveel over de brexit had", vervolgt De Wit. "En wat ze erover zei, hadden we al eerder van haar gehoord."

May benadrukte nog eens dat ze niet bang is om de Europese Unie te verlaten zonder deal: in het begin zou het zwaar zijn, maar het Britse volk zou zich erdoorheen slaan met zijn veerkracht en vindingrijkheid.

Een 'no-deal-brexit' is volgens May een slechte uitkomst voor beide kampen, maar ze verkiest dat boven een overeenkomst die volgens haar negatief is voor haar land. Ze verwacht nog steeds dat ze een akkoord kan bereiken, ook al verkeren de onderhandelingen in een impasse.

Ze is dit congres misschien wel goed doorgekomen, maar de verdeeldheid binnen haar partij is en blijft.

Tim de Wit, correspondent Verenigd Koninkrijk

"We moeten rustig blijven en dan komt er vanzelf een deal", parafraseert de correspondent Mays woorden. "Toch zijn de problemen van May nog lang niet voorbij; een deal met de EU is nog niet in zicht. Ze is dit congres misschien wel goed doorgekomen, maar de verdeeldheid binnen haar partij is en blijft."

De premier riep leden van de Conservatieve Partij op tot eenheid, een indirecte verwijzing naar Boris Johnsons aanval op May. Gisteren haalde de opgestapte minister van Buitenlandse Zaken op het partijcongres hard uit naar haar brexitplannen.

May: vechten voor politiek die ons verenigt, niet verdeelt

De gesprekken gaan nu de moeilijkste fase in, zegt May. Daarom moeten de partijleden nader tot elkaar moeten komen, ook als ze het niet eens zijn met alle onderdelen van haar brexit-voorstel.

De Britse premier nam afstand van het oppositieplan om een nieuw brexit-referendum te organiseren. Volgens haar heeft het volk al gestemd en zou een tweede ronde juist een stem van de politici zijn, niet van de mensen.

"Ze kreeg vandaag misschien applaus, maar ze is er nog lang niet", vat De Wit het optreden van de premier in Birmingham samen. Haar opkomst met de ABBA-hit werd overigens ook in Zweedse kringen positief ontvangen. "Bravo", twitterde de Zweedse ambassadeur in Londen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl