NOS Nieuws

Boris Johnson haalt uit naar May op partijcongres

De Britse oud-minister Johnson van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw fel uitgehaald naar zijn partijgenoot premier May en haar plannen voor een vertrek uit de Europese Unie. Dat deed hij op een partijcongres van de Conservatieven.

In een toespraak zei hij dat May bij de brexitonderhandelingen te veel luistert naar de eisen van de Europese Unie. "Het is nu tijd om de controle weer over te nemen, om elegant en waardig uit de EU te stappen, waar het land voor heeft gestemd."

Hij pleitte ervoor om het huidige brexitplan van May in de prullenbak te gooien. Daarvoor oogstte hij veel applaus:

'Gooi plan van May in de prullenbak'

Johnson ontving voor zijn opmerkingen in een zaal in Birmingham veel applaus. Correspondent Suse van Kleef zegt dat Johnson met zijn toespraak aan de stoelpoten van May zaagde. "Het is het belangrijkste conservatieve evenement van het jaar. En daar hakte hij volledig in op haar belangrijkste beleidspunt."

Onderhandelingen muurvast

Groot-Brittannië wil op 29 maart 2019 de Europese Unie verlaten, maar de gesprekken tussen Londen en Brussel vorderen niet. Volgens May zitten de onderhandelingen in een impasse.

Johnson trad deze zomer af als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij zich niet kon vinden in de brexitstrategie van May. Hij bleef als backbencher lid van het parlement en uit, onder meer in zijn huiskrant The Telegraph, geregeld harde kritiek op de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl