Protest van tegenstanders van de brexit bij het Britse Lagerhuis
NOS Nieuws

Nieuwe aanval Johnson op May, twee dagen voor partijcongres

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson doet aan de vooravond van het congres van de Conservatieve Partij een klemmend beroep op premier May om haar brexit-plan (Chequers-plan) te wijzigen.

In zijn 4600 woorden tellende stuk in zijn huiskrant The Telegraph verwijt Johnson zijn partijgenoot dat twee jaar van onderhandelen niets heeft opgeleverd. Dat komt door de harde opstelling van Brussel, maar ook door de lusteloze aanpak van de Britten zelf, zegt Johnson.

Ook verwijt hij May dat ze geen keuze maakt. Haar plannen gaan ervan uit "dat het veiliger is om grote delen van onze samenleving door de EU te laten besturen, hoewel we daar straks geen deel meer van uitmaken".

De Britten zouden zich daardoor aan door Brussel opgelegde regels en wetten moeten houden, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. Dat noemt hij een "morele en intellectuele vernedering." May denkt dat een nauwe samenwerking met de EU op het gebied van de handel er juist voor zorgt dat de economie het minst schade ondervindt van brexit.

Boris Johnson

Maar er is een alternatief, houdt Johnson zijn lezers voor, dat Groot-Brittannië "rijk, sterk en vrij" zal maken. Dat is een vrijhandelsakkoord zoals tussen Canada en de EU, die elkaar geen importtarieven opleggen en dezelfde producteisen hanteren. Een 'super Canada'-deal, noemt Johnson dat.

Hij wil daarvoor wel het tussentijdse akkoord over de uittreding openbreken dat de Britten in december vorig jaar met de EU sloten. Johnson vindt dat een oplossing over de Ierse grens daar geen onderdeel van uit hoeft te maken, want een 'Canada-achtige' deal maakt het nog veel ingewikkelder om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

Ook wil hij af van de afspraak dat de Britten Brussel 45 miljard euro betalen voor al toegezegde EU-afdrachten "zonder dat we daar iets voor terugkrijgen."

Toch is het van tafel vegen van eerder gemaakte afspraken geen optie voor zowel de EU als de Britse regering, als beide partijen tot een deal willen komen.

Birmingham

Ondertussen zitten de brexit-onderhandelingen muurvast. De column van Johnson verschijnt twee dagen voor het congres van de Conservatieven in Birmingham, waar de brexit de agenda zal domineren. De EU wil dat er midden november een akkoord ligt, zodat de brexit in maart een feit kan zijn.

May zit klem. Aan de ene kant weet ze dat de EU het Chequers-plan niet accepteert. Maar ook is duidelijk dat een groot deel van de Conservatieve Lagerhuisleden tegen het plan zal stemmen, omdat de breuk met Brussel in het Chequers-plan niet groot genoeg zou zijn. Johnsons interventie van vandaag maakt nog eens duidelijk hoe ingewikkeld de situatie voor May is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl