NOS Nieuws

Wekdienst 17/9: start aanleg A24 en Week tegen Pesten

Goedemorgen! Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur geeft het startsein voor de aanleg van de Blankenburgverbinding in de omgeving van Rotterdam. En de Week tegen Pesten begint.

In het zuiden schijnt de zon vooral, maar in het noorden kan het ook nog aardig bewolkt zijn en daar kan zelfs wat regen vallen. Het wordt tussen de 21 en 26 graden. Na vandaag begint de nazomer. Dinsdag, woensdag en donderdag is het in het hele land droog, zonnig en warm.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur geeft het startsein voor de aanleg van de A24, de nieuwe snelweg die de A20 met de A15 gaat verbinden. De zogeheten Blankenburgverbinding komt tussen Vlaardingen en Rozenburg te liggen. Omwonenden en milieuorganisaties zijn het niet eens met de aanleg van de nieuwe weg.
  • De Week tegen Pesten begint. Dit jaar is het thema 'Laat je zien!'. De campagne heeft als doel het vertrouwen tussen leerlingen en leraren te vergoten. Leerlingen moeten naar hun leraar kunnen stappen als er iets speelt, is het idee. Pesten komt overigens in het voortgezet onderwijs steeds minder voor.
  • Zoals ieder jaar oefenen ruiters en paarden op het strand van Scheveningen voor Prinsjesdag. De oefening van de Cavalerie Ere-Escorte is bedoeld om de paarden alvast een beetje te laten wennen aan herrie en rook. Op Prinsjesdag zelf mag natuurlijk niets misgaan.
  • Dick Advocaat is terug als coach in de eredivisie. Vandaag wordt de 70-jarige Hagenaar bij FC Utrecht gepresenteerd.

Wat heb je gemist?

Er worden steeds minder middelbare scholieren gepest. In 2014 gaf nog 11 procent van de middelbare scholieren aan gepest te worden, dit jaar was dat nog maar 5 procent.

Pesten kwam in 2012 hoog op de maatschappelijke en politieke agenda te staan. Drie tieners maakten toen, kort na elkaar, een einde aan hun leven omdat ze werden gepest. Sindsdien zijn er allerlei maatregelen genomen. Zo moet er op scholen bijvoorbeeld een 'pestcoördinator' zijn voor het anti-pestbeleid op school.

Hoewel het aantal kinderen dat gepest wordt, is gedaald, moeten we niet verslappen, zegt minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs:

Minister Slob over pesten

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

SpaceX-topman Elon Musk maakt vandaag bekend wie de passagier is die hij op een reis rond de maan wil sturen. Het ruimtevaartbedrijf heeft al laten weten dat het iemand heeft vastgelegd die aan boord van de Big Falcon-raket de ruimte in wordt geschoten.

Het is volgens SpaceX een belangrijke stap richting toekomst waarin "alledaagse mensen" ruimtereizen kunnen maken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl