Kavanaugh bij een hoorzitting van de senaatscommissie EPA

Vrouw die kandidaat-opperrechter VS van wangedrag beschuldigt maakt zich bekend

time icon Aangepast

De vrouw die de Amerikaanse kandidaat voor het hooggerechtshof Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel wangedrag heeft zich bekendgemaakt in een interview met The Washington Post.

Het slachtoffer had in juli al een brief geschreven aan een Democratisch Congreslid waarin ze beschreef wat er in haar tienerjaren tussen haar en Kavanaugh is voorgevallen. In de brief had ze ook aangegeven dat ze anoniem wilde blijven, maar de afgelopen dagen lekte de inhoud van de brief uit.

Kavanaugh spreekt alle beschuldigingen tegen. Republikeinen vinden het bovendien verwerpelijk dat de beschuldigingen nu pas bekend worden, vlak voordat er over de kandidatuur van Kavanaugh wordt gestemd.

De conservatieve Kavanaugh is door president Trump voorgedragen voor het hooggerechtshof. Als hij eenmaal is benoemd kan hij zijn hele leven lid blijven van het hooggerechtshof.

Kavanaugh was 'stomdronken'

Christine Blasey Ford (51), inmiddels hoogleraar psychologie in Californië, zegt in het interview met The Washington Post dat zij begin jaren 80 door een 'stomdronken' Kavanaugh op een bed is geduwd. Ford zegt dat ze er nooit over heeft gepraat, tot ze in 2012 met haar man in relatietherapie zat.

Kavanaugh zou haar hebben betast en hebben geprobeerd haar kleren uit te trekken. Een vriend van Kavanaugh, die ook dronken was, zou hebben toegekeken. Ze zaten allemaal nog op de middelbare school.

Blasey Ford zegt dat ze heeft geprobeerd om hulp te schreeuwen, maar dat Kavanaugh zijn hand op haar mond drukte. Ze kon wegkomen toen de vriend bovenop hen sprong.

Donderdag stemmen

De Democratische senator Dianne Feinstein, die de brief ook heeft gekregen, wil dat de FBI de beschuldigingen gaat onderzoeken. Ze wil dat de Senaat de procedure rond de benoeming van Kavanaugh stillegt tot het onderzoek klaar is.

De Senaatscommissie die de nominatie beoordeelt, was van plan om donderdag te stemmen over de benoeming van Kavanaugh. Inmiddels is er echter al een Republikeinse senator die vindt dat Ford eerst gehoord moet worden door de commissie. Deze Jeff Flake uit Arizona staat bekend als een gematigd Republikein die kritisch is over president Trump.

Het is voor de Republikeinen belangrijk om de nominatie zo snel mogelijk te verzilveren, omdat er begin november tussentijdse verkiezingen zijn voor het Congres. Als de partij dan zijn meerderheid in de Senaat kwijtraakt, zal Kavanaugh niet tot het Hooggerechtshof worden toegelaten.

STER Reclame