Een van de krakers van Malheur
NOS Nieuws

Blijdschap en kritiek na gratie Trump aan ranchers

De Amerikaanse president Trump heeft er opnieuw voor gekozen om met het verlenen van gratie positie te nemen in een geruchtmakende zaak. Het gaat om een brandstichting op overheidsland dat een cause célèbre werd in het westen van de VS.

Dwight Hammond (76) en zijn zoon Steven (49) kregen 5 jaar cel vanwege brandstichting in een natuurgebied in de staat Oregon. Zelf zeiden ze dat ze zo kreupelhout op hun ranch wilden tegengaan, volgens de aanklager probeerden ze sporen van stropen uit te wissen. Getuigen hadden verklaard dat ze op herten hadden gejaagd. In totaal ging 56 hectare federaal land in vlammen op.

De zaak leidde tot grote ophef in Oregon. Ranchers klagen daar al jaren dat de helft van het land er in handen is van de overheid, met allerlei regulering tot gevolg. In de traditie van het Amerikaanse Westen eisen ze meer vrijheid om zaken zelf te bepalen.

Toen de Hammonds in 2016 tot 5 jaar cel werden veroordeeld onder terreurwetgeving, namen medestanders uit protest een boswachterspost over. De belegering in het Malheur-wildpark duurde uiteindelijk 41 dagen, een demonstrant werd doodgeschoten toen hij bij een politiepost naar zijn wapen greep.

Eindelijk hebben we een president die doorheeft wat er in dit land aan de hand was.

Cliven Bundy (medestander van de Hammonds)

Het Witte Huis laat nu weten dat Trump de celstraf van 5 jaar onrechtvaardig vindt. Ook vond hij het bewijs tegen de Hammonds dun en ook zou er maar brand hebben gewoed op een klein gedeelte federaal land.

"Eindelijk hebben we een president die doorheeft wat er in dit land aan de hand is", reageert Cliven Bundy, de militieleider die het protest in Malheur leidde. De Hammonds laten weten Trump dankbaar te zijn.

Natuurbeschermers reageren verontrust. "We hopen maar dat dit niet wordt gezien als een aanmoediging om met geweld federaal land in te nemen en personeel te bedreigen", verzucht een woordvoerder. "Dit is een gevaarlijke boodschap aan boswachters, brandweerlieden en politieagenten in de VS", waarschuwt een ander.

Omstreden

Trump verleende eerder politieke medestanders gratie, zoals de omstreden ex-sheriff Arpaio, conservatief denker Dinesh D'Souza en topambtenaar Scooter Libby, die was veroordeeld voor meineed.

Amerikaanse commentatoren meenden een patroon te herkennen: Trump had een voorkeur voor mensen die de strijd met de gevestigde orde waren aangegaan. Er werd ook openlijk de vraag gesteld of hij zichzelf gratie zou kunnen verlenen om aan het Rusland-onderzoek door speciaal aanklager Mueller te ontsnappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl