Macron tijdens het interview met RMC-BFM en Mediapart
NOS NieuwsAangepast

Macron: Rusland is medeplichtig aan chemische aanval Syrië

De Franse president Macron heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin gezegd dat hij de Russen medeplichtig acht aan het gebruik van chemische wapens in Douma. Dat zei Macron in een interview op de Franse televisie. Hij sprak Poetin afgelopen vrijdag, enkele uren voor de luchtaanvallen op Syrië.

In de stad Douma, die in handen was van de rebellen, zette het Syrische bewind volgens westerse landen gifgas in. De vergeldingsaanval die de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk vervolgens uitvoerden op Syrische doelen, was volgens Macron "legitiem in de context van de internationale gemeenschap; drie permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hebben geïntervenieerd".

"Ik overtuigde Trump"

De luchtaanvallen waren volgens de westerse coalitie gericht op een onderzoekscentrum en opslagplaatsen voor chemische wapens. Macron stelt dat hij president Trump ervan overtuigde de aanvallen te beperken tot doelen waar chemische wapens werden ontwikkeld.

Ook zou Macron er bij Trump op hebben aangedrongen langer militair aanwezig te blijven in Syrië. De Amerikaanse VN-ambassadeur Haley liet vandaag weten dat Trump dat inderdaad van plan is.

Miljardenschuld

De Franse president sprak in het interview overigens over meer dan alleen Syrië. Zo deed hij de opmerkelijke aankondiging dat de Franse overheid vanaf 1 januari 2020 stapsgewijs de schuld van spoorbedrijf SNCF, ter grootte van 47 miljard euro, gaat overnemen.

Begin deze maand begonnen medewerkers van de spoorwegen met stakingen tegen de hervormings- en bezuinigingsplannen van Macron. Daardoor is het treinverkeer in Frankrijk een paar dagen per week ontregeld. Een scenario dat de SNCF geprivatiseerd zou worden, lijkt met de aankondiging van Macron van de baan.

Ook het fiscale beleid van Nederland, waar Macron zich al tijden aan stoort, kwam in het tv-interview aan de orde. Volgens Macron biedt Nederland bedrijven door gunstige belastingtarieven de mogelijkheid EU-lidstaten tegen elkaar uit te spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl