EPA

Medewerkers van de Franse spoorwegen zijn begonnen met een staking die liefst drie maanden gaat duren. De vakbonden willen elke vijf dagen twee dagen lang het werk neerleggen, uit protest tegen hervormingsplannen van de Franse president Macron. En dus ligt het treinverkeer in grote delen van Frankrijk plat.

"Het belooft landelijk een grote chaos te worden", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Gemiddeld rijdt maar één op de acht treinen in Frankrijk vandaag. Het internationale treinverkeer naar Spanje en Italië ligt stil. Alleen de Thalys tussen Parijs en Amsterdam moet bijna normaal rijden."

Op het Parijse station Gare de Lyon is het vanochtend volgens Renout "opvallend rustig". "Het is duidelijk te merken dat de Fransen van tevoren zijn gewaarschuwd voor deze acties", zegt hij. "Maar je ziet wel veel buitenlandse toeristen met grote koffers. Zij zien tot hun grote verbazing dat er geen treinen rijden."

De Franse president Emmanuel Macron heeft nog geen acties ondernomen. Hij kijkt de staking eerst even aan. Renout: "Hij gaat zitten, afwachten en kijken of deze staking een succes wordt. Als de staking lang gaat duren, dan gaan er natuurlijk irritaties ontstaan bij de Fransen. Maar Macron heeft nog een troef achter de hand: de onderhandelingen over het hervormen van het spoorbedrijf zijn nog niet afgerond. Dus kan hij her en der nog concessies doen."

Op die manier kan Macron de vakbonden tegen elkaar uitspelen. "Hij zou concessies kunnen doen aan een paar vakbonden, en niet aan de hardliners. Daarmee breekt hij het vakbondsfront. De verwachting is dat hij die tour opgaat, als het conflict lang gaat duren. Bovendien heeft hij de publieke opinie mee: die is momenteel vóór de hervorming van Macron en tégen de staking. Maar dat zou wel eens kunnen omslaan als de staking lang gaat duren."

STER reclame