Reuters

Uren na de luchtaanvallen in Syrië zijn de eerste beelden getoond van een gebombardeerd doel in de buurt van Damascus. Op de beelden, die onder meer door de Syrische staatstelevisie en persbureau Reuters zijn verspreid, is te zien dat een wetenschappelijk onderzoekscentrum volledig is verwoest. Slechts enkele muren staan nog overeind.

Volgens het Syrische leger zaten in het pand een onderwijscentrum en enkele laboratoria. Een leidinggevende van het centrum zegt op de Syrische staatstelevisie dat er een fabriek was gevestigd die onder meer medicijnen maakte en dat het de enige medicijnenfabriek in de regio was. Maar volgens de Amerikanen werden er chemische wapens ontwikkeld.

Beelden gebombardeerde onderzoekscentrum

De westerse coalitie vuurde afgelopen nacht 105 raketten af op drie Syrische doelen: naast het onderzoekscentrum bij Damascus waren dat een opslagplaats voor chemische wapens in Homs en een opslagplaats en commandopost in dezelfde regio.

Van de twee andere doelen zijn nog geen beelden verspreid. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is het hart van het chemische wapenprogramma van president Assad geraakt. De luchtaanvallen van de Amerikanen, Fransen en Britten waren een vergeldingsactie op het mogelijke gebruik van chemische wapens in Douma door het Syrische bewind.

"Alles is normaal"

Intussen gaat het leven in Damascus gewoon door. "Na zeven jaar oorlog kan het Syrische volk het nauwelijks iets schelen", zegt een inwoner van de stad. "Alles is normaal. We zijn allemaal naar ons werk gegaan alsof er niets is gebeurd."

Ook een andere inwoner lijkt niet onder de indruk: "Het is een onsuccesvolle aanval, net als alle andere. Waarom zouden we ons daar zorgen over maken?" Eerder zond de Syrische staatstelevisie beelden uit van demonstrerende militaire en burgers op straat die hun steun betuigden aan Assad.

STER reclame