Trump sprak vannacht over de vergeldingsaanval AFP

De Amerikaanse president Trump zegt dat de westerse aanval op doelen in Syrië perfect is uitgevoerd. Op Twitter schrijft hij dat het resultaat niet beter had gekund. "Missie geslaagd!", schrijft hij.

Trump bedankt Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de landen die hielpen bij de aanval.

De drie landen bombardeerden afgelopen nacht plaatsen waarvan het Westen vermoedt dat er chemische wapens liggen. De bombardementen waren een reactie op de mogelijke aanval met gifgas in de stad Douma, een week geleden.

Het Pentagon zegt dat er in totaal 105 raketten zijn afgevuurd op drie doelen, waarvan het merendeel door de Amerikanen. Syrië heeft volgens het Pentagon zijn luchtafweergeschut ingezet, maar deed dat pas na de aanval, waardoor er geen raketten zijn neergehaald. Eerder zeiden Russische defensiebronnen nog dat een groot deel van de westerse projectielen was onderschept.

De Amerikaanse generaal McKenzie zei op een persconferentie dat het hart van het Syrische chemische-wapenprogramma is geraakt. "Ik ben ervan overtuigd dat Assads mogelijkheid om chemische wapens te maken ernstige schade is toegebracht."

President Poetin van Rusland heeft de aanvallen van vannacht scherp veroordeeld. De aanvallen zijn volgens de Russische regering een inbreuk op het internationale recht.

De VN-Veiligheidsraad komt aan het eind van de middag bijeen om over de vergeldingsactie te praten.

Toespraak van Bush

Trumps opmerking over de geslaagde missie doet denken aan een spandoek dat in 2003 achter de Amerikaanse president Bush hing die een toespraak hield op een Amerikaans vliegdekschip. Op het spandoek stond de tekst "Mission accomplished", terwijl de oorlog nog volop bezig was, wat leidde tot veel kritiek.

Bush AFP | Bewerking NOS

STER reclame