De Russische VN-ambassadeur Nebenzia en zijn Amerikaanse collega Haley
NOS NieuwsAangepast

Geen akkoord in Veiligheidsraad over onderzoek gifgas in Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft geen overeenstemming bereikt over een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in het Syrische Douma. De VS en zijn westerse bondgenoten stonden lijnrecht tegenover Rusland, dat opnieuw zijn veto-recht gebruikte.

Rusland blokkeerde eerst een Amerikaans voorstel om na te gaan wie er verantwoordelijk is voor de gewraakte luchtaanvallen van afgelopen zaterdag op Douma. Twaalf leden van de raad, waaronder Nederland, stemden in met de resolutie. Bolivia koos de kant van de Russen, die vinden dat de regering-Assad al is veroordeeld. China onthield zich van stemming. Het was al de zesde keer dat Rusland zijn veto gebruikte bij resoluties in de Veiligheidsraad over chemische wapens in Syrië.

Een Russisch tegenvoorstel haalde het ook niet. Dat voorstel ging over een nieuw onderzoek, met een verslag naar de VN en pas daarna beantwoording van de schuldvraag door de raad. Zeven leden waren tegen, zes voor en twee onthielden zich van stemmen. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley leidt het Russische voorstel niet tot een onafhankelijk onderzoek.

Rusland waarschuwt tegen aanval

De Russische ambassadeur bij de VN, Vasili Nebenzia, waarschuwde het Westen tegen militair ingrijpen in Syrië. Volgens Nebenzia was de VS er op voorhand al op uit om geen overeenstemming te bereiken over een resolutie, om militair ingrijpen te kunnen rechtvaardigen. Nebenzia zei dat westerse landen geen resolutie nodig hebben, omdat ze de schuld al hebben gelegd bij Syrië en Rusland.

De Franse president Macron, die de afgelopen tijd nauw contact onderhield met president Trump, zei dat eventuele luchtaanvallen gericht zullen zijn op chemische wapenvoorraden in Syrië.

Overigens stuurt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zelf deskundigen naar Douma om de vermoedelijke gifgasaanval te onderzoeken. Aanvankelijk was alleen sprake van het testen van monsters en het horen van getuigen, maar inmiddels heeft de organisatie bekendgemaakt in te gaan op een voorstel van Syrië om ter plekke te gaan. De OPCW zal onderzoeken of er chemische wapens zijn ingezet, om wat voor stoffen het gaat - maar niet ingaan op de schuldvraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl