AFP
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse VN-ambassadeur: VS blijft in Syrië tot doelen zijn bereikt

De Verenigde Staten blijven militair aanwezig in Syrië, totdat alle doelen zijn bereikt. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley gezegd in een interview met Fox News.

Volgens Haley heeft de VS drie hoofddoelen in Syrië: ervoor zorgen dat chemische wapens de Amerikaanse belangen niet schaden, het vernietigen van terreurgroep Islamitische Staat en het in de gaten houden van Iran. "We vertrekken niet zolang die doelen niet zijn behaald", aldus de VN-ambassadeur. President Trump verklaarde eerder juist dat de VS "zeer snel" uit Syrië zou vertrekken.

Op de vraag of de Amerikanen vanaf nu een zero tolerance-beleid voeren ten aanzien van het gebruik van chemische wapens door Syrië, zei Haley: "Ik kan die vraag onmogelijk beantwoorden, want we weten niet wat Assad gaat doen. Ik kan je wel zeggen dat president Trump het in de gaten houdt."

Haley maakte vandaag verder bekend dat de VS opnieuw economische sancties zal opleggen aan Rusland. Reden hiervoor is de Russische steun aan de Syrische president Assad, ondanks het veronderstelde gebruik van chemische wapens in de stad Douma.

Trump verdedigde vandaag zijn 'Mission Accomplished'-uitspraak. De Amerikaanse president dankte Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gisteren via Twitter voor hun deelname aan de bombardementen op Syrië. Hij sloot af met: "Missie geslaagd".

De woorden herinnerden veel mensen aan een speech die president Bush hield aan boord van een Amerikaans marineschip in mei 2003, nadat de eerste fase van de Irak-oorlog, het verdrijven van Saddam Hoessein, was afgerond. Op een spandoek achter Bush hing diezelfde tekst: "Mission accomplished". Omdat het conflict in Irak in de jaren erna hardnekkig bleek, werd Bush nog lang door die woorden achtervolgd.

Trump werd dan ook direct bekritiseerd vanwege de uitspraak. "De aanval op Syrië was zo perfect uitgevoerd, met zulke precisie, dat de nepnieuws-media hem alleen konden neerhalen door te vallen over de uitdrukking 'Missie geslaagd'", twitterde de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl