Een kind met vergiftigingsverschijnselen in Douma wordt besproeid met water
NOS NieuwsAangepast

WHO: 500 patiënten met symptomen gifgas in Douma

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft duidelijke aanwijzingen dat de burgerbevolking van Douma het slachtoffer is geworden van een gifgasaanval. De organisatie meldt vanuit Genève dat 500 mensen met symptomen van blootstelling aan giftige chemicaliën in ziekenhuizen zijn opgenomen.

De organisatie baseert zich op medici ter plaatse. Die constateren ernstige aandoeningen aan de slijmvliezen en het zenuwstelsel en ademhalingsproblemen bij mannen, vrouwen en kinderen.

De WHO eist nu ongehinderde toegang tot Douma, om medicijnen en hulpgoederen te kunnen afleveren. De organisatie voor een verbod op chemische wapens OPCW heeft aangekondigd op korte termijn onderzoekers naar Douma te sturen om na te gaan welk middel is ingezet.

Eerder meldde de WHO al dat bij de gifgasaanval meer dan 70 mensen waren omgekomen. Ze hadden hun toevlucht in kelders gezocht, maar overleefden de aanval niet.

Mogelijke gifgasaanval door Syrische regeringstroepen

Gisteren lieten de WHO en de vluchtelingenorganisatie UNHCR weten dat ze niet kunnen nagaan of in Douma gifgas is gebruikt, omdat ze daar niet naartoe kunnen.

Rusland blijft erbij dat de beschuldiging dat het Syrische leger in Douma een gifgasaanval heeft uitgevoerd, niet stoelt op de feiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl