NOS NieuwsAangepast

Nieuw dieptepunt Mocro-oorlog: 'Voor het eerst familielid van kroongetuige vermoord'

"Afschuwelijk", noemt het Openbaar Ministerie de liquidatie vanochtend in Amsterdam-Noord. Het slachtoffer, de 41-jarige Reduan B. is de broer van Nabil B., de kroongetuige in het proces over de zogenoemde Mocro-oorlog of onderwereldoorlog.

"Als deze moord daadwerkelijk te maken heeft met de verklaringen van de kroongetuige, dan is het een directe ondermijning van de rechtsstaat", zegt het OM.

De kroongetuige werd vorige week door het OM gepresenteerd. In ruil voor bescherming legde hij minstens 26 verklaringen af over moorden in de Mocro-oorlog, een drugsoorlog in de onderwereld waarbij veel criminelen van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst betrokken zijn.

Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool: "Dit was al de eerste keer dat er in de criminele hoek waar veel Marokkanen actief zijn, een kroongetuige opstond. En het is nu ook de eerste keer dat de broer van een kroongetuige wordt vermoord. Dit is buitengewoon heftig."

Het OM wil met de hulp van de kroongetuige de 40-jarige Ridouan T. pakken. Hij wordt ervan verdacht dat hij de opdrachtgever van verschillende liquidaties is in de Mocro-oorlog. Ridouan T. wordt door het OM in ieder geval gelinkt aan de zogenoemde 'vergismoord' en de moord op Ranko S.

Ridouan T. is voortvluchtig en het OM looft 25.000 euro uit voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

Of de crimineel ook achter de liquidatie van vandaag zit, is ook niet duidelijk. Maar volgens Vugts wist de kroongetuige dat de mensen om heen gevaar liepen als hij zou praten. "Een liquidatie is niet zomaar even te regelen. Het kost heel veel tijd. Dat het nu binnen een week gebeurt, wil zeggen dat er mensen en middelen voor handen zijn geweest. Dat kan niet anders."

Het OM denkt niet dat de kroongetuige zich zal terugtrekken door de moord op zijn broer. Vugts verwacht wel dat het effect kan hebben op andere toekomstige getuigen: "Op z'n minst zal het uitwerken zoals het bedoeld is, namelijk dat potentiële nieuwe getuigen zich wel drie keer achter de oren zullen krabben voordat ze zich melden."

Nieuw dieptepunt

De liquidatie van een familielid van een kroongetuige is een nieuw dieptepunt in de Mocro-oorlog, zegt Vugts. "We hebben een paar jaar geleden een afgesneden hoofd gehad. Dat werd ergens achtergelaten als een soort statement. En nu hebben we de broer van een kroongetuige die wordt vermoord. Dat zijn heftige zaken."

De liquidatie van vanochtend is niet het laatste dat we zullen horen van de Mocro-oorlog, denkt Vugts. "Dit is iets heel groots, en op grote zaken in dit milieu volgt altijd weer een grote tegenzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl