NOSop3

Wie is wie in de Amsterdamse Mocro-oorlog?

NOS

De zogenoemde Mocro-oorlog ging vandaag een nieuwe fase in, met de vondst van een hoofd bij een shisha-lounge aan de Amstelveenseweg. Want het heeft er alle schijn van dat deze moord onderdeel is van deze Amsterdamse drugsoorlog.

"Dat is inderdaad vrij zeker", zegt misdaadjournalist Maarten van Dun van Het Parool. "Door twee dingen: ten eerste het slachtoffer. Nabil Amzieb was een goeie bekende van de groep mannen die vorig jaar werd aangehouden in West, die van plan waren een liquidatie te plegen. En het feit dat het hoofd voor shisha-café Fayrouz lag, toch wel het hoofdkwartier van deze jongens."

Wie is wie in die Mocro-oorlog? En wie staat wie naar het leven? Dat proberen we weer te geven in onderstaand schema - geen makkelijke klus, want overzichtelijk is het niet. De hoofdlijnen:

NOS op 3
@nosop3
Wie is wie in de Amsterdamse Mocro-oorlog? → https://t.co/UfzEbT5PSf
3 jaar geleden

Het begon allemaal in 2012. Of eigenlijk daarvoor al, met een criminele bende in de Amsterdamse onderwereld, waar voornamelijk Marokkaanse en Antilliaanse mannen bij betrokken waren. Die groep viel uit elkaar in 2012, door een ruzie om 200 kilo coke die verdween uit de haven van Antwerpen. Er ontstonden twee groepen: eentje van Gwenette Martha, die de deal leidde, bij de andere stonden Houssine A. en Benaouf A. aan het roer.

Sindsdien zijn over en weer meer dan twintig liquidaties gepleegd.

Inmiddels bestaat de drugsoorlog niet meer uit twee kampen. "Er is veel onderling ruzie, er lopen mensen over. Heel onoverzichtelijk", aldus Van Dun. Hoeveel mensen er precies bij betrokken zijn, is ook niet te zeggen. "Er is steeds een nieuwe aanvoer van leden. Met elke moord kunnen ook weer nieuwe vetes ontstaan, waarin broers, neven, vrienden verwikkeld raken."

Topcrimineel Gwenette Martha kwam zelf in 2014 door meer dan 80 kogels om het leven. Hij werd verdacht van een reeks criminele afrekeningen, waaronder die in de Staatsliedenbuurt in 2013.

Waar Houssine A. op dit moment is, is niet bekend. Hij zat in Marokko een korte celstraf uit voor identiteitsfraude, maar waar hij daarna heenging, weten we niet. 

Ondanks een kogelregen in de Staatsliedenbuurt, waarvan Benaouf A. het doelwit was, is hij nog steeds in leven. Hij kreeg in 2014 10 jaar cel opgelegd omdat hij in 2012 in Antwerpen Najeb Bouhbouh liet vermoorden: ook wel gezien als het begin van de liquidatiegolf in Amsterdam.

Mohammed el Mayouri wordt in 2014 door twee mannen in de Schinkelbuurt doodgeschoten; hij komt dan net uit shisha-café Fayrouz gelopen. De daders zijn nog niet gepakt.

Tijdens het feest The Waterfront in 2013, in het Scheepvaartmuseum, wordt Souhail Laachir doodgeschoten, op een volle dansvloer. Hij zou de financiële man van Benaouf A. zijn.

Adil A. en Anouar B. kregen allebei levenslang voor de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Hamza B. kreeg 20 jaar opgelegd.

De moord op Redouan Boutaka is eigenlijk de eerste van de reeks liquidaties. Hij wordt op 22 april 2012 in de kelder van Fayrouz door twee mannen doodgeschoten. De daders zouden Rida Bennajem en Alexander Gillis zijn, maar ze worden niet veroordeeld. Gillis wordt zelf in 2014 in Zaandam geliquideerd; zijn moord is nog niet opgelost.

Hij was pas 21, maar toch al berucht als huurmoordenaar in de onderwereld. Rida Bennajem werd in 2013 op 21-jarige leeftijd in Amsterdam-West op straat doodgeschoten.

Bennajem werd met Marchano P. verdacht van de moord op Bouhbouh in 2012. Marchano P. zelf werd vorig jaar in een café in Paramaribo doodgeschoten.

Gökhan C., ook uit de kring van Martha, werd vorig jaar met Heinrich A. opgepakt omdat ze in een gestolen BMW met 'liquidatiepakket' voor shisha-café Fayrouz stonden. Volgens de politie is daarmee een liquidatie voorkomen. Beiden zitten in de cel.

En dan hebben we nog Chahid Yakhlaf, Youssef Lkhorf en vele anderen. Kijk voor een complete tijdlijn op Het Parool.

Terug naar vandaag. "Als de moord inderdaad te maken heeft met de drugsoorlog, dan betekent dat een nieuwe fase in de strijd die gaande is tussen de groepen binnen de zogenoemde Mocro Maffia", zegt Wouter Laumans, misdaadjournalist en auteur van het boek Mocro Maffia.

"Wat de boodschap van het afgehakte hoofd precies is, weet ik natuurlijk niet", zegt Laumans. "Maar ik denk dat je moet denken aan niet praten of niet verraden. Iemand laat heel duidelijk zien dat hij heel erg boos is." 

Een voorbijganger kijkt naar de plek waar vanmorgen een afgehakt hoofd is gevonden ANP