De politie heeft de omgeving afgezet en doet onderzoek
NOS NieuwsAangepast

Broer kroongetuige Mocro-oorlog geliquideerd in Amsterdam-Noord

In Amsterdam-Noord is vanochtend de broer van een belangrijke kroongetuige doodgeschoten. Het gaat om de 41-jarige Reduan B., bevestigt de politie. Zijn broer Nabil is de nieuwe kroongetuige in het proces over de zogenoemde Mocro-oorlog.

Reduan B. werd bij de vermoedelijke liquidatie op de NDSM-werf meerdere keren geraakt. Hij was geen bekende van de politie of justitie.

Justitie maakte vrijdag bekend dat zijn broer Nabil kroongetuige is in het proces over de Mocro-oorlog. Voor het leven van zijn familie werd eerder al gevreesd.

In ruil voor een streng beschermingsprogramma legde Nabil zeker 26 verklaringen af over moorden in de Mocro-oorlog, een drugsoorlog in voornamelijk de Amsterdamse onderwereld. Daarbij zijn vooral Marokkaanse en Antilliaanse mannen betrokken.

B. vertelde onder meer dat Ridouan T. en Saïd R. verantwoordelijk zijn voor een reeks liquidaties. De politie heeft de twee maandag op de nationale opsporingslijst gezet. T. opereert volgens het OM "in een crimineel milieu waarin heel snel tot geweld wordt overgegaan". R. is volgens de politie een handlanger van T.

Beperkte maatregelen

"Er zijn gesprekken gevoerd met familieleden van de kroongetuige, over risico's en beveiligingsmaatregelen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Ook met de betreffende broer. Hij heeft toen aangegeven beperkt gebruik te willen maken van maatregelen." Het OM wil niet zeggen om welke beveiligingsmaatregelen het precies gaat.

Man geliquideerd in Amsterdam-Noord

Reduan B. werd op de Tt. Melissaweg doodgeschoten, waar hij een bedrijf in belettering zou hebben. Een medewerker van het bedrijf zegt tegen de Amsterdamse stadszender AT5 dat de schietpartij gebeurde voorafgaand aan een sollicitatiegesprek.

Reduan B. liep met de sollicitant naar boven toen de medewerker schoten hoorde. De medewerker was boven en hoorde zijn vrouwelijke collega gillen, waarna duidelijk werd dat zijn baas was neergeschoten in het pand. De politie onderzoekt of de sollicitant de schutter was.

De dader of daders reden na de schietpartij weg. De vluchtauto is een straat verderop uitgebrand teruggevonden. De politie heeft de omgeving afgezet en doet nu onderzoek. Ook zoekt de politie met duikers naar mogelijke voorwerpen die in het nabijgelegen water zijn gegooid.

Op Burgernet is een oproep gedaan, waarbij gezocht wordt naar de mogelijke dader. Hij reed in een zwarte auto en droeg een donkere muts. De man heeft een donker uiterlijk, is ongeveer 30 jaar oud en 1 meter 70 lang.

Astrid Holleeder geschokt

Astrid Holleeder reageert geschokt op de liquidatie. Zij wordt beveiligd door het stelsel Bewaken en Beveiligen. "Mijn hemel, de broer van die kroongetuige vermoord. Te erg voor woorden. Waar was justitie?", zegt de zus van Willem Holleeder tegen De Telegraaf.

Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog hadden eerder kritiek op hun beveiliging. Ze voelden zich aan hun lot overgelaten. Ook vonden de vrouwen het oneerlijk dat ze veel zelf moesten betalen voor veilige huisvesting en andere maatregelen, zoals kogelwerende vesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl