Kroongetuige en vermeende 'liquidatiebaas': wie zijn ze?
Met een nieuwe kroongetuige verwacht het Openbaar Ministerie de opdrachtgever van verschillende liquidaties te kunnen pakken. Zijn naam is vandaag naar buiten gebracht: Redouan T., 40 jaar oud.
Hij zou de opdrachtgever zijn van verschillende afrekeningen in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend een kroongetuige in te zetten, die heeft verklaard wie er achter meerdere moorden in het criminele milieu zit.
Redouan T., opgegroeid in Vianen, "opereert in een crimineel milieu waar heel snel tot geweld wordt overgegaan", zei het OM vandaag. "Waar jonge criminelen voor een heel laag bedrag liquidaties plegen, waar ze het voor lief nemen dat onschuldige omstanders gewond raken en een verkeerd doelwit wordt doodgeschoten."
Lange moordlijst
Aan welke liquidaties T. door justitie wordt gelinkt, is nog onduidelijk. Eerder werd hij op verschillende misdaadsites al in verband gebracht met liquidaties, met name in de regio Utrecht. Die afrekeningen zouden onder meer zijn uitgevoerd door een groep uit Nieuwegein en omgeving, die vorig jaar werd veroordeeld.
Op internet dook onlangs een lijst op met meer dan tien moorden die aan hem worden toegeschreven. Wat er waar is van die lijst, is nog onduidelijk, maar de politie nam het document zeer serieus omdat er ook details op stonden die nog niet eerder naar buiten waren gekomen.
Martin Kok
De eerste die over Redouan T. schreef, was misdaadblogger Martin Kok. Ook hij werd vorig jaar geliquideerd. Die zaak is nog altijd in onderzoek bij de politie.
Volgens De Telegraaf wordt Redouan T. ook verdacht van een liquidatie in Marrakesh in Marokko. De daders hadden het voorzien op de eigenaar van een club, maar schoten per ongeluk een onschuldige bezoeker dood.
Het Openbaar Ministerie ziet T. ook als de man achter een vergismoord in Utrecht, vorig jaar januari. Vanwege die zaak meldde zich de kroongetuige.
Gestolen Audi's
Die man, de 30-jarige Nabil B., is zelf geen grote speler in het criminele milieu. Volgens zijn advocaat was hij niet bekend bij justitie en leefde hij "onder de radar". Wel hoorde hij bij een groep die liquidaties regelde en uitvoerde, maar daar had hij eerder kleinere taken.
Volgens het OM vroeg Redouan T. hem te helpen bij voorbereidingen voor de moord op een crimineel uit de Utrechtse wijk Overvecht. Nabil B. regelde twee gestolen Audi's, observeerde het doelwit en stuurde een foto van hem door.
B. zou een seintje geven als het doelwit een shishalounge in Utrecht zou verlaten. Anderen zouden hem bij zijn woning opwachten en beschieten. Dat mislukte, omdat het beoogde slachtoffer een andere ingang nam dan verwacht.
Twee dagen later hoorde B. dat Hakim Changachi was vermoord, een bewoner van dezelfde flat als het doelwit en bovendien een goede bekende van B. Op een nieuwsfoto van de uitgebrande vluchtauto herkende hij een van de Audi's die hij had geregeld. De moord op Changachi was een vergissing, waar B. actief aan had meegewerkt.
De vergismoord op Hakim Changachi veranderde alles.
Volgens het OM ging B. in opdracht van Redouan T. naar de familie van het slachtoffer, waar hij moest zeggen dat iemand anders de moordopdracht had gegeven. Ook kreeg B. te horen dat zijn hele familie zou worden vermoord als hij de naam van T. zou noemen.
"De vergismoord op Hakim Changachi veranderde alles", zei zijn advocaat vandaag. De kroongetuige kwam klem te zitten: hij kreeg wroeging omdat hij het slachtoffer persoonlijk kende, en hij liep zelf gevaar omdat zijn eigen groep hem als risico beschouwde.
Getuigenbescherming
B. stapte naar de politie en sloot in december een kroongetuigendeal met het Openbaar Ministerie. Dat houdt in dat hij volledige openheid moet geven over anderen, in ruil voor strafvermindering in zijn eigen zaak en (waarschijnlijk) getuigenbescherming.
"Dit is een duidelijk signaal naar andere verdachten", zei officier van justitie Justin Louman. "Als je in dit milieu bent beland, kun je er wél uit." Ook maakt de stap volgens hem duidelijk dat opdrachtgevers niet onaantastbaar zijn en het zwijgen in de onderwereld kan worden doorbroken.
Kroongetuige Nabil B. moet zich volgens zijn advocaat vanaf nu waarschijnlijk verdedigen tegen "pogingen om hem zwart te maken en afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen".
'Fictie'
De advocaat van Redouan T. plaatst daar inderdaad meteen al grote vraagtekens bij. "Zijn verhalen lijken op fictie gebaseerd en worden door mijn cliënt betwist", reageert advocaat Inez Weski. Volgens haar is de afgelopen jaren "de meest wilde desinformatie" over Redouan T. verspreid en laten opsporingsinstanties zich gebruiken door kroongetuigen die alleen maar hun eigen straatje schoon willen vegen.