ANP

Facebook voelt gevolgen schandaal, #DeleteFacebook populair op Twitter

time icon Aangepast

Facebook begint de gevolgen van de berichtgeving over schending van tientallen miljoenen privégegevens ook onder zijn gebruikers te voelen. In het Verenigd Koninkrijk is #DeleteFacebook trending en ook in Nederland houdt de kwestie de gemoederen bezig.

Sister Outrider
@ClaireShrugged
Congratulations to the newly Facebook-free people. Life goes on - with more time to focus on the good in your life and less hollow comparison. #DeleteFacebook
1 jaar geleden

Omdat Facebook niet met één druk op de knop te verwijderen is, worden ook artikelen waarin wordt uitgelegd hoe je dat doet goed gelezen en op sociale media gedeeld.

Justin Hendrix
@justinhendrix
#DeleteFacebook is a thing.
1 jaar geleden

Afgelopen weekend werd bekend dat accounts van 50 miljoen Facebookgebruikers zijn buitgemaakt door het databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf zou de data hebben ingezet om Donald Trump in 2016 te bevoordelen in de verkiezingsstrijd. Volgens een oud-medewerker van Cambridge Analytica werden de gegevens gebruikt om psychologische profielen op te stellen waarmee kiezers konden worden beïnvloed. Facebook schorste het bedrijf en sprak van een "onacceptabele schending" van het vertrouwen.

Als gevolg van het nieuws over de illegaal verzamelde gegevens daalde de beurskoers van Facebook flink. Volgens The New York Times stapt hoofd beveiliging van Facebook, Alex Stamos, op omdat hij het niet eens is met de manier waarop het bedrijf de verspreiding van nepnieuws aanpakt.

Cambridge Analytica ontkent alle beschuldigingen. Het bedrijf heeft topman Alexander Nix vanavond op non-actief gezet. In een heimelijk opgenomen gesprek door het Britse Channel 4 zei Nix dat het bedrijf onder meer bereid is propaganda te verspreiden.

Opheldering

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), die opkomt voor de Amerikaanse consument, gaat het gebruik van de persoonlijke data onderzoeken, meldt Bloomberg. De FTC heeft Facebook een brief gestuurd waarin om opheldering wordt gevraagd. Facebook zegt bereid te zijn autoriteiten te woord te staan over het gebruik van de privégegevens.

Eerder vroegen ook de Europese Commissie en een Britse parlementaire commissie om opheldering. De commissie heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg opgeroepen vragen te beantwoorden over nepnieuws op het sociale medium.

Volgens technologiewebsite The Verge geeft Facebook zijn medewerkers vandaag de mogelijkheid vragen te stellen over het privacy-schandaal. In een online-bijeenkomst worden ze in een half uur bijgepraat. Zuckerberg spreekt zich vermoedelijk vrijdag voor het eerst uit.

Bas Wip 🌈
@baswip
@joyce_devivre Je kunt je instellingen nakijken tot je een ons weegt maar als jouw data opgezogen kan worden omdat een vriend Farmville geïnstalleerd heeft ben ik er klaar mee. #DeleteFacebook #DeleteWhatsApp
1 jaar geleden
Michelangelo
@bonzorino
Facebook van Zuckerberg doet er alles aan zichzelf op te heffen. #DeleteFacebook
1 jaar geleden

In Nederland is de hashtag 'Cambridge Analytica' trending en ook hier hebben de onthullingen over de privacy-schendingen geleid tot accountverwijderingen door Facebook-gebruikers. Onder hen is econoom Mathijs Bouman, die in een column in het FD uitlegt waarom het Cambridge Analytica-schandaal voor hem de druppel was.

FD Nieuws
@FD_Nieuws
"Vaarwel vrienden. Het gaat u allemaal goed. Ik stop ermee. De stekker gaat er uit. Ik heb mijn account verwijderd." FD-columnist Mathijs Bouman stopt met Facebook; https://t.co/q9mrqdipoQ
1 jaar geleden

Voor de mensen die het verwijderen van hun Facebook-account te rigoureus vinden, maar toch actie willen ondernemen, heeft techredacteur Joost Schellevis een alternatief.

Joost Schellevis
@Schellevis
Je Facebook deleten. Dat is ook weer zo'n ding. Maar wist u dat u hem ook kunt deactiveren? Minder ingrijpend https://t.co/bcrV79inJs
1 jaar geleden

STER Reclame