Nog geen antwoord Noord-Korea over top 'om gezichtsverlies te voorkomen'

Aangepast
AFP

Zuid-Korea zegt nog geen officiële reactie te hebben ontvangen van Noord-Korea over een top met de Amerikaanse president Trump. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nodigde Trump vorige week uit, via de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur, voor gesprekken. Tot verbazing van velen accepteerde de Amerikaanse president de uitnodiging.

Vier dagen later is er nog geen reactie uit de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. In de staatsmedia wordt met geen woord gerept over de top of eventuele voorwaarden voor gesprekken. Ook over een andere top, die tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, zwijgen de staatsmedia.

'Noord-Korea voorzichtig'

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministere van Eenwording zegt dat Noord-Korea blijkbaar de voorzichtige aanpak kiest en meer tijd nodig heeft. De top tussen Kim Jong-un en Trump zou ergens in mei moeten plaatsvinden. Waar die wordt gehouden en wat er op de agenda komt te staan, is onduidelijk. Analisten zijn sceptisch over een goede afloop vanwege de complexiteit van de kwesties die op tafel liggen.

Het duurde in het verleden wel vaker enige tijd voordat de Noord-Koreaanse staatsmedia melding maakten van ontwikkelingen. Het Amerikaanse persbureau AP zegt dat het nu mogelijk langer duurt omdat Noord-Korea bezig is te bepalen wat de boodschap is, voordat die door alle staatszenders en -kranten kan worden uitgedragen. Ook kan het volgens het persbureau zijn dat de Noord-Koreanen bang zijn dat de top toch niet doorgaat, wat mogelijk moeilijk uit te leggen is aan de bevolking.

Als de top misgaat zou dat namelijk gezichtsverlies betekenen en dat wil het Kim-regime voorkomen.

Correspondent Marieke de Vries

"Het Noord Koreaanse regime ontleent zijn bestaansrecht voor een groot deel uit het in stand houden van een vijandsbeeld ten opzichte van Amerika. Daarom, zo communiceren ze met de bevolking, is het kernprogramma zo hard nodig. Een mogelijke ontmoeting tussen de leider van Noord Korea en de vijandige Amerikaanse president wordt dan ook pas naar buiten gebracht als het zeker is", legt correspondent Marieke de Vries uit. "En misschien zelfs pas nadat het gesprek heeft plaatsgevonden. Als de top misgaat zou dat namelijk gezichtsverlies betekenen en dat wil het Kim-regime voorkomen."

"Noord-Koreaanse media melden maar mondjesmaat dingen uit de buitenwereld. Dus dat er in Noord Korea nog niets bekend is gemaakt over de top, is niet veel anders dan anders."

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in Noord-Korea vindt dat bij eventuele topontmoetingen voortgang in nucleaire- en veiligheidskwesties hand in hand moet gaan met gesprekken over humanitaire kwesties.

Speciaal gezant Tomas Ojea-Quintana zei tegen de VN-Mensenrechtenraad in Genève dat het uitgebreide strafsysteem in Noord-Korea alle vormen van vrije meningsuiting onderdrukt. Mensen kunnen zich niet vrij bewegen en de toegang tot informatie is ernstig beperkt.

Dat leidt er volgens hem toe dat mensen bang zijn voor de overheid en overgelaten zijn aan de grillen van ambtenaren die geen verantwoording hoeven af te leggen. De Noord-Koreaanse delegatie erkent de gezant niet en was niet bij de bijeenkomst aanwezig.

Zuid-Korea stuurt ondertussen een delegatie naar China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, om de top tussen Kim en Moon te bespreken. De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong zal vandaag ook een ontmoeting hebben met president Xi Jinping van China.

Daarna vliegen de Zuid-Koreanen door naar Japan, dat net als de VS geregeld door Noord-Korea is bedreigd. Kim Jong-un voerde sinds 2016 drie kernproeven uit en schoot geregeld raketten af.

Trump en Kim Jong-un waren het afgelopen jaar verwikkeld in een woordenstrijd waarbij ze elkaar voor van alles en nog wat uitmaakten, zoals schurk, gangster gek, seniel en little rocket man. Ook schepte Trump op dat "zijn grote, krachtige nucleaire knop" groter is dan die van Kim Jong-un.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
North Korean Leader Kim Jong Un just stated that the “Nuclear Button is on his desk at all times.” Will someone from his depleted and food starved regime please inform him that I too have a Nuclear Button, but it is a much bigger & more powerful one than his, and my Button works!
7 maanden geleden

Overigens is er niet zoiets als een kernknop. De lanceercodes voor nucleaire wapens worden gedragen door een militair die altijd in de omgeving van de president blijft.

STER Reclame