1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert opnieuw raket die over Japan vliegt

Luchtalarm gaat af in Japan na raketlancering Noord-Korea

Noord-Korea heeft opnieuw een middellangeafstandsraket gelanceerd. Het projectiel werd afgevuurd vanaf de internationale luchthaven van de hoofdstad Pyongyang en vloog over Japan, meldt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger.

Volgens de Japanse regering kwam de raket 2000 kilometer ten oosten van het noordereiland Hokkaido in de Grote Oceaan terecht. Er is geen sprake van schade. In Japan ging het luchtalarm af om inwoners te waarschuwen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zegt dat de raket een afstand van 3700 kilometer heeft afgelegd en een hoogte van 770 kilometer heeft bereikt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft de lancering scherp veroordeeld. Hij zegt dat China en Rusland nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Die twee landen hebben tot nu toe geweigerd om hard op te treden tegen hun bondgenoot en handelspartner.

NOS
Kaart van Noord-Korea en Japan

Ook Japan heeft de lancering scherp veroordeeld. Volgens premier Abe zal zijn land nooit "zo'n gevaarlijke provocatie" accepteren. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de provocatie door Noord-Korea zal leiden tot een verder isolement van het regime. Als reactie lanceerde Zuid-Korea twee raketten.

Lange afstand

Zuid-Korea heeft een spoedvergadering van zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Later vandaag komt ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen.

Onlangs werden nieuwe, niet al te strenge sancties opgelegd vanwege de atoomtest van begin deze maand.

Eind vorige maand lanceerde Noord-Korea al een raket die over Japan vloog. Het projectiel kwam toen ook in zee terecht. Volgens de strijdkrachten van de VS en Zuid-Korea legde de raket die deze keer werd afgeschoten een langere afstand af dan de vorige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl