Kim Jong-un bij een Noord-Koreaanse raket
NOS NieuwsAangepast

Dreigende taal Noord-Korea richting VS om VN-resolutie

Noord-Korea heeft de VS gewaarschuwd dat het een "hoge prijs" zal betalen als Washington het initiatief tot nieuwe sancties neemt in de VN-Veiligheidsraad. Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat "de wereld zal zien hoe Noord-Korea de Amerikaanse gangsters zal temmen".

Uit een uitgelekte ontwerpresolutie blijkt dat de VS de VN-Veiligheidsraad maandag gaat vragen om voor nieuwe sancties te stemmen, als antwoord op de recente kernproef en raketlanceringen. Onlangs deed Noord-Korea een zesde kernproef. Pyongyang beweert dat het om een test met een waterstofbom ging.

Olie-embargo

In de resolutie wordt onder meer gesproken over het bevriezen van tegoeden van het Noord-Koreaanse regime. Ook zou er een verbod moeten komen op de export van textiel en op het inzetten van Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland.

De belangrijkste maatregel die de Amerikanen voor ogen hebben is een olie-embargo. De kans dat China daar voor zal stemmen is klein. Het land zou bang zijn dat het Noord-Koreaanse regime instort als het geen olie meer krijgt. Peking is bang dat de machtsverhoudingen daardoor verschuiven.

Om een resolutie aan te nemen moeten negen van de vijftien leden voor stemmen. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China kunnen echter een veto uitspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl