NOS Nieuws

'VS vraagt Veiligheidsraad om olieboycot voor Noord-Korea'

De tegoeden van het Noord-Koreaanse regime moeten worden bevroren en er moet een olie-embargo komen. Dat staat in een ontwerpresolutie die voor de VN-Veiligheidsraad is opgesteld door de VS. Persbureau Reuters heeft de conceptresolutie ingezien. Doel is om Noord-Korea af te houden van nog meer kernproeven en raketlanceringen.

Andere maatregelen die de VS wil voorstellen, zijn een exportverbod op kleding en een verbod op het inzetten van Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland. Ook moet het de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onmogelijk worden gemaakt naar het buitenland te reizen.

Veto

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Haley had al aangekondigd dat de Amerikanen een ontwerpresolutie zouden opstellen. Komende maandag zouden de vijftien leden van de Veiligheidsraad er over moeten stemmen.

De kans lijkt klein dat China kan leven met de ontwerpresolutie. China zou bang zijn dat het Noord-Koreaanse regime instort als het geen olie meer krijgt. Om een resolutie aan te nemen moeten negen leden voorstemmen. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China kunnen echter een veto uitspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl