De uit vijftien landen bestaande VN-Veiligheisraad
NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad verdeeld over aanpak Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad is verdeeld over de vraag hoe het Noord-Korea kan afhouden van nog meer kernproeven en nog meer raketlanceringen.

De Amerikaanse ambassadeur Haley zei aan het slot van de bijeenkomst dat de VS een ontwerpresolutie zal opstellen waarin de "strengst mogelijke" sancties zijn vastgelegd. Begin volgende week kan daarover gestemd worden. Het is maar de vraag of Rusland en China voor zullen stemmen.

Oorlog

De Veiligheidsraad kwam bijeen naar aanleiding van Pyongyangs jongste kernproef van afgelopen zondag. De Noord-Koreanen brachten ondergronds hun krachtigste bom ooit tot een ontploffing. Mogelijk kan zo'n bom op een intercontinentale raket worden gemonteerd.

Ambassadeur Haley stelde vast dat het opleggen van steeds weer nieuwe economische sancties tot dusver niet heeft gewerkt. Zij zei ook dat Noord-Korea om een oorlog "smeekt", dat de VS daar niet op uit is, maar ook dat het geduld van de VS niet oneindig is.

Spoedberaad in de VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea

Behalve de VS wil ook Frankrijk dat de sancties nog verder worden aangescherpt en dat sancties die eerder deze maand al waren opgelegd, snel worden toegepast. Toen riep de raad VN-lidstaten op geen kolen, ijzer, lood en vis uit Noord-Korea te importeren.

Nu wordt er onder meer aan gedacht om ook kleding uit Noord-Korea te boycotten en nog strengere regels op te stellen voor tewerkstelling van Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland.

De Russische VN-ambassadeur

Rusland voelt niets voor nog strengere sancties alleen. Volgens de Russische ambassadeur moet Pyongyang de mogelijkheid houden de geschillen met het buitenland langs de weg van "constructief overleg" op te lossen.

Rusland en ook China stellen voor dat Zuid-Korea en de VS geen gezamenlijke militaire oefeningen meer houden. Noord-Korea ziet die als een voorbereiding op een invasie in Noord-Korea. Als de oefeningen stoppen, kan Noord-Korea stoppen met het ontwikkelen van kernwapens, vinden Rusland en China.

China wil ook dat Noord-Korea stopt met raket- en kernproeven en terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl