Kim Jong-un met de vermeende waterstofbom
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea houdt kernproef, naar eigen zeggen een waterstofbom

Noord-Korea heeft vannacht een zesde kernproef uitgevoerd die tot een aanzienlijk zwaardere beving leidde dan eerdere tests. In een televisieverklaring beweert het regime in Pyongyang dat het een waterstofbom heeft getest.

De nieuw ontwikkelde Noord-Koreaanse bom kan volgens de officiële lezing op een intercontinentale ballistische raket worden bevestigd.

Weer kernproef Noord-Korea, buurlanden bezorgd

Japan en Zuid-Korea hebben bevestigd dat er een kernproef in Noord-Korea is gehouden. Japan wil niet uitsluiten dat er inderdaad een waterstofbom is getest, andere landen laten zich hier niet over uit. China zegt dat er in het grensgebied noodmetingen naar straling worden gehouden.

Bij de al vaker gebruikte testlocatie Pungyye-Ri werd rond 05.30 uur onze tijd een beving met een kracht van 6,3 gemeten, even later gevolgd door een tweede beving met een kracht van 4,6.

Het tijdstip is niet toevallig gekozen, zegt correspondent Marieke de Vries vanuit China. "Een jaar geleden werd er ook een test gedaan begin september, want op 9 september is het een nationale feestdag in Noord-Korea. En dat wordt dus vrijwel jaarlijks gevierd met een kernproef."

Het signaal dat Kim Jong-un met de test wil afgeven is duidelijk, zegt De Vries: "Noord-Korea gaat zijn kernprogramma niet intrekken. Nee, daar gaan ze alleen maar verder mee."

Contact Washington-Seoul

De hoogste veiligheidschefs van Zuid-Korea en de VS hebben na de kernproef telefonisch contact gehad.

President Trump heeft herhaaldelijk gezegd een militaire optie niet uit te sluiten als sanctie op de nucleaire dreiging van Pyongyang. De VN heeft vorig maand al een nieuw pakket sancties tegen Noord-Korea uitgevaardigd.

Tien keer zo krachtig

Volgens het Japanse meteorologische agentschap was de beving van vandaag zeker tien keer zo krachtig als bij de vorige kernproef van Noord-Korea, in september vorig jaar. Ook Zuid-Korea schat dat de bom tien keer zo krachtig was.

Noord-Korea heeft in het verleden vijf ondergrondse nucleaire testen gedaan. De eerste was in oktober 2006, de laatste twee waren in januari en september vorig jaar, allemaal bij Pungyye-Ri.

Op de Noord-Koreaanse televisie werd een document getoond met de handtekening van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eronder. Dit zou de opdracht tot de kernproef van vanochtend zijn geweest. De nieuwslezeres noemde de test een "compleet succes" en ze voegde eraan toe dat de nieuwe bom een "nog niet eerder vertoonde" kracht had.

Beelden uit april dit jaar van de nucleaire testlocatie Punggye Ri in Noord-Korea

Eerder vannacht gaf het staatspersbureau van Noord-Korea beelden vrij van leider Kim Jong-un die een wapen bekeek dat volgens Pyongyang een waterstofbom was die op een intercontinentale raket past.

De aardbeving die werd veroorzaakt door de kernproef was goed te voelen in de Chinese grensstreek, aldus Marieke de Vries. "Daar wiebelde alles en de grond beefde." Een contact van haar in Hunchun, zegt dat hij wakker werd van de beving en dat alles trilde. "Dit is zeker de zwaarste beving die ik heb meegemaakt."

De laatste kernproef was een stuk zwaarder dan de eerdere testen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl