AFP
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad roept Noord-Korea opnieuw tot de orde

De VN-Veiligheidsraad noemt de jongste rakettest door Noord-Korea schandelijk. De raad kwam in spoedzitting bijeen nadat Pyongyang een middellangeafstandsraket over een Japans eiland had gestuurd.

De Veiligheidsraad eist van Noord-Korea dat het stopt met zijn raket- en kernwapenprogramma. Een maand geleden legde de raad nieuwe sancties op aan het land; die zijn nu niet verder verscherpt.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei na afloop van de zitting dat het tijd wordt dat Noord-Korea doorheeft in wat voor gevaar het zichzelf brengt. Ze voegde eraan toe dat de wereld het land eensgezind veroordeelt.

Veiligheidsraad: rakettest Noord-Korea is schandelijk

De ballistische raket die Noord-Korea begin deze week lanceerde, kwam in stukken in zee terecht. In Japan ging een waarschuwingsalarm af. Premier Abe sprak van een ernstige bedreiging zonder precedent. Noord-Korea vuurde eerder niet-ballistische raketten af die over Japan gingen. Die hadden als doel om een satelliet de ruimte in te sturen.

Op het moment dat de Veiligheidsraad bijeen was, liet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un weten tevreden te zijn met de rakettest. Hij kondigde aan dat er meer van dergelijke tests zullen volgen. Pyongyang zegt dat die nodig zijn, wijzend naar de aanhoudende militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl