'Japanners schrikken van Noord-Koreaanse raket, maar zijn niet in paniek'
De raket die Noord-Korea heeft afgevuurd en die over Japan vloog, heeft in Japan tot schrik geleid maar niet tot paniek. "Op het eiland Hokkaido, waar de raket overheen vloog, gaan de mensen nog rustig over straat", zegt Japan-correspondent Kjeld Duits.
Bewoners van Hokkaido, in het noorden van Japan, werden voor de raket gewaarschuwd met een J-Alert. Dat is een nationaal waarschuwingssysteem waarmee via smartphones alarmberichten verstuurd worden. Ook lokale media en publieke omroepsystemen krijgen die informatie.
Kjeld Duits: "Enkele minuten na de lancering werd het J-Alert verstuurd. Mensen kregen daarin het advies om te vluchten naar een kelder of een betonnen gebouw. Ze hadden maar heel kort de tijd om dat te doen, dus veel mensen wisten niet waar ze heen moesten."
Dit is de vierde keer dat er een Noord-Koreaanse raket over Japans grondgebied vliegt, zegt Duits. Eerder gebeurde dat in 1998, 2009 en 2012. "Japan hield er al rekening mee dat dit zou gebeuren. Begin deze maand waarschuwde Noord-Korea dat het raketten naar het Amerikaanse eiland Guam zou schieten. In dat geval zou zo'n raket over het zuiden van Japan vliegen."
Japan heeft niet geprobeerd om de raket uit de lucht te schieten. "Premier Abe heeft herhaaldelijk gezegd dat dat zou gebeuren als een raket als een bedreiging zou worden gezien. Omdat de raket zo hoog over Japan vloog dinsdag werd deze niet als bedreigend gezien door de Japanse overheid. Het is sowieso moeilijk voor antiraketsystemen om hoog vliegende projectielen neer te schieten. Ze zijn ontworpen voor inkomende raketten."
Hoe verder Noord-Korea in het nauw komt, hoe meer het land ervan overtuigd raakt dat het die raketten nodig heeft.
Begin deze maand kondigde de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties aan tegen Pyongyang vanwege de rakettesten van de laatste maanden. Deze nieuwe test laat zien dat Noord-Korea zich daar weinig van aantrekt, zegt correspondent Marieke de Vries. "Die maatregelen maken de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en het regime in de hoofdstad Pyongyang alleen maar resoluter. Ze komen nog meer met de rug tegen de muur te staan, waardoor ze nog harder van zich af zullen bijten."
"En hoe verder Noord-Korea in het nauw komt, hoe meer het land ervan overtuigd raakt dat ze die raketten nodig hebben om het regime in stand te houden en het te verdedigen."
De komende dagen zal het onrustig blijven, denkt De Vries. "Het is natuurlijk al maanden aan de gang, maar op dit moment houden Zuid-Korea en de Verenigde Staten ook nog eens een gezamenlijke militaire oefening. Noord-Korea voelt zich daardoor bedreigd en dan zie je vaker zulke rakettesten."
Volgende week zaterdag, op 9 september, viert Noord-Korea de oprichting van de staat in 1948. "En rond die dag wordt er altijd iets belangrijks getest, om de Noord-Koreaanse bevolking te laten zien hoe sterk het regime is. Dat zou nu zomaar de gevreesde zesde nucleaire test kunnen zijn. Vorig jaar met de nationale feestdag voerde het land zijn vijfde kernproef uit."
Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te praten over de Noord-Koreaanse dreiging.