EPA
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: vier raketten richting Guam gepland

Het Noord-Koreaanse leger heeft details bekendgemaakt van het plan om raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Als leider Kim Jong-un het bevel geeft, zullen vier raketten worden afgevuurd, die 30 tot 40 kilometer van het eiland in het water zullen belanden.

De bekendmaking is een nieuwe stap in de escalatie van de verhoudingen tussen de VS en Noord-Korea. President Trump sprak dinsdag felle, waarschuwende woorden over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, waarna Noord-Korea dreigde met "een totale oorlog". In die reactie werd al de mogelijkheid geopperd van een aanval op Guam, een Amerikaans eiland ten oosten van de Filipijnen.

NOS
Hier ligt Guam ten opzichte van Noord-Korea

In een nieuwe verklaring zegt generaal Kim Rak-gyom dat de raketten naar Guam een cruciale waarschuwing aan het adres van de VS zullen zijn. Het gaat volgens hem om Hwasong-12-raketten, die over Japan zullen vliegen en 3356,7 kilometer zullen afleggen.

De plannen voor de lancering worden volgens Kim momenteel uitgewerkt en moeten volgende week klaar zijn. Dan worden ze voorgelegd aan de bevelhebber van de nucleaire tak van het Noord-Koreaanse leger.

'Een boel onzin'

Het dreigement van Trump van eerder deze week, dat Noord-Korea "vuur en woede" te wachten staan, doet de generaal af als "een boel onzin". "Een normale dialoog is niet mogelijk met zo'n kerel, die verstoken is van elke ratio. Alleen absoluut geweld helpt bij hem."

Het Guam-plan is bijna klaar om te worden gepresenteerd aan Kim Jong-un, stelt de generaal. Vervolgens is het "wachten op zijn bevel".

De gouverneur van Guam verzekerde de eilandinwoners gisteren ervan dat ze geen gevaar lopen. Hij wees op de verschillende vormen van verdediging die de Amerikaanse regering het eiland ter beschikking stelt.

Zuid-Korea heeft inmiddels gereageerd op de verklaring van generaal Kim Rak-gyom. Het land zegt voorbereid te zijn om samen met bondgenoot Amerika direct te reageren als Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire actie overgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl