Kim Jong-un inspecteer een uitkijkpost in het uiterste zuidwesten van zijn land.
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea matigt toon niet en waarschuwt Trump voor 'totale oorlog'

De dreigende taal uit Washington lijkt voor Noord-Korea geen reden om zijn toon te matigen. Pyongyang waarschuwde vandaag voor een "totale oorlog", mochten de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het land.

Ook het Amerikaanse vasteland zal in dat geval worden getroffen, werd gezegd in een verklaring in de staatsmedia. Verder werd gemeld dat Pyongyang "zorgvuldig overweegt" een aanval uit te voeren op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan met 162.000 inwoners dat een belangrijke militaire basis voor de VS herbergt.

Hier ligt Guam ten opzichte van Noord Korea

De gouverneur van Guam, Eddie Calvo, benadrukt dat er geen gevaar is voor de inwoners van Guam en de noordelijker gelegen Marianen. Calvo heeft contact met Washington en wijst op de verschillende vormen van verdediging die Guam beschermen.

De waarschuwing van Noord-Korea volgt op felle woorden van president Trump naar aanleiding van berichten dat het Aziatische land beschikt over een kernkop voor zijn langeafstandsraketten.

"Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal het te maken krijgen met vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien", sprak Trump.

'Vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft gezien'

De VN-Veiligheidsraad werd het afgelopen weekend unaniem eens over nieuwe sancties tegen Noord-Korea omdat het land doorgaat met de rakettesten. De sancties moeten Pyongyangs export hard raken. Door de sancties zouden de inkomsten door export met een derde worden teruggedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl