NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea blijft raketten testen en dreigt VS met sancties

Noord-Korea is niet van plan om te stoppen met het testen van langeafstandsraketten. De internationale sancties hebben volgens het land geen enkel effect; het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldt dat het land hoe dan ook doorgaat met zijn atoomprogramma. Pyongyang dreigt nu zelf met sancties tegen de Verenigde Staten en zegt dat het "duizendvoudig" wraak zal nemen.

"We zijn bereid hard op te treden tegen de Amerikanen, voor hun misdaden tegen ons volk en land", staat in een regeringsverklaring. "Het is een misvatting om te denken dat we een andere positie innemen na het instellen van sancties door kwaadaardige krachten."

Het is niet duidelijk welke maatregelen Pyongyang tegen de VS wil - en kan - nemen. Noord-Korea wordt door de internationale gemeenschap nauwlettend in de gaten gehouden, want het is volgens deskundigen in staat om een raket te lanceren die Amerikaans grondgebied kan bereiken. Onlangs werd door de Noord-Koreanen nog een proef gedaan met zo'n langeafstandsraket.

Steenkool

De Verenigde Staten, China en Rusland stemden afgelopen weekend tijdens een top op de Filipijnen in met zwaardere economische sancties tegen Noord-Korea. Het land had al exportbeperkingen opgelegd gekregen en dat pakket strafmaatregelen is nu uitgebreid. Noord-Korea wordt vooral getroffen door de exportbeperking van steenkool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl