President Trump op een bijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

Trump ondertekent 'zeer gebrekkige' sancties Rusland, Moskou is woedend

President Trump heeft de wet ondertekend waarin nieuwe Amerikaanse sancties worden opgelegd aan Rusland. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Door de wet kan de president ook niet meer eigenhandig sancties verlichten of intrekken. Vanuit Moskou is woedend gereageerd.

Trump is er niet heel gelukkig mee. Maar doordat de wet door een overgrote meerderheid werd aangenomen in beide kamers van het Congres kon Trump geen veto uitspreken. In een verklaring zegt hij dat hij de wet heeft ondertekend "voor de nationale eenheid". Hij voegde eraan toe dat de wet "zeer gebrekkig" is. Hij zegt dat zijn mogelijkheid om te onderhandelen erdoor beperkt wordt.

De sancties treffen de Russische energie- en defensiesector. Daarnaast worden er extra sancties opgelegd aan Iran en Noord-Korea.

Moskou

De Russische regering heeft fel gereageerd. Premier Medvedev zegt dat de nieuwe sancties neerkomen op een volledige handelsoorlog en dat de regering-Trump compleet machteloos is gebleken. Ook betekent het een eind voor de hoop op betere relaties tussen Rusland en de regering van Trump, aldus Medvedev.

Ook van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken komt dreigende taal. Die waarschuwt dat Moskou het recht heeft om tegenmaatregelen op te leggen. Het ministerie noemt de sancties kortzichtig en zegt de VS daarmee de stabiliteit in de wereld in gevaar brengt.

Rusland en Trump

De maatregelen zijn officieel een reactie op onder meer de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen en de Russische agressie in Oekraïne. Er zijn verdenkingen dat de Russen de Trump-campagne hebben gesteund. Naar die beschuldigingen lopen meerdere onderzoeken in de VS. De president zei na het tekenen van de wet dat hij inmenging in het democratische proces niet tolereert.

De vorige keer dat er sancties aan Rusland werden opgelegd was aan het einde van president Obama's presidentschap. Poetin hoopte dat Trump die sancties zou verlichten, maar het tegenovergestelde gebeurt nu dus. Daarbij is Trump nu de macht kwijt om sancties te verlichten. Rusland reageerde afgelopen vrijdag al door Amerikaanse diplomaten en ambassadepersoneel weg te sturen uit Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl