Nieuwsuur
AFP

VNO-NCW maakt zich zorgen over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Volgens de werkgeversorganisatie kunnen de sancties Europese bedrijven en consumenten raken die van Rusland gas en olie afnemen.

"Dit raakt Europa, maar zeker ook Nederland omdat de sancties niet alleen zijn gericht op Russische bedrijven, maar ook op bedrijven die zaken doen met de Russen", zegt Marhijn Visser, secretaris bij VNO-NCW en MKB-Nederland. "Deze sancties doen pijn in Rusland, maar ook in Europa."

Het zijn vooral bedrijven in de energiesector die nadelen gaan ondervinden. "De sancties richten zich met name op energieprojecten en in Europa zijn wij voor een groot deel afhankelijk van Russisch olie en gas. In Nederland importeren we veel ruwe olie uit Rusland, dat binnenkomt in Rotterdam", zegt Visser.

'Amerikaanse sancties doen pijn in Rusland, maar ook in Europa'

Amerikaanse bedrijven hebben veel minder last van de sancties omdat de VS onafhankelijker is op energiegebied. De Amerikaanse Senaat besloot gisteravond om nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen. Aanleiding is het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens Visser is Europa niet blij dat de VS de sancties alleen heeft afgekondigd. "We hadden gezamenlijk pakket vanuit Europa en de VS richting Rusland. Nu gaan de Amerikanen hun eigen weg zonder dat af te stemmen op ons. Het is beter om dat samen te doen, het Westen is nu verdeeld."

Rusland nam vandaag tegenmaatregelen en heeft opdracht gegeven om een aantal Amerikaanse diplomaten weg te halen uit Moskou. Ze moeten binnen een maand de Russische hoofdstad hebben verlaten.

STER reclame