De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang (rechts) met zijn Noord-Koreaanse collega Ri
NOS NieuwsAangepast

China roept Noord-Korea op geen rakettesten meer te houden

China heeft Noord-Korea opgeroepen te stoppen met raketlanceringen en nucleaire testen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi deed de oproep in een gesprek met zijn Noord-Koreaanse collega Ri, tijdens een conferentie van Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken in Manilla.

Gisteren stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem voor een Amerikaanse resolutie die voorziet in nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Het is een reactie op de recente Noord-Koreaanse rakettesten.

Kolen en vis

De resolutie verbiedt Noord-Korea de export van kolen, ijzer, lood en vis, en verbiedt landen Noord-Koreaanse arbeiders toe te laten. Ook worden nieuwe joint ventures en uitbreiding van bestaande joint ventures met Noord-Korea verboden. Noord-Korea wordt opgeroepen weer te onderhandelen over zijn nucleaire programma.

Wang en Ri begroetten elkaar in Manila hartelijk, waarna ze zich afzonderden. Wang zei na afloop dat hij Noord-Korea had opgeroepen de sancties na te leven, rustig te blijven en de internationale goodwill niet te verspelen met provocaties. Behalve Noord-Korea riep hij ook de VS en Zuid-Korea op af te zien van provocaties.

Volgens Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de Noord-Koreaanse rakettesten, maar is het belangrijk met Noord-Korea in gesprek te blijven.

Tevreden

De Amerikaanse regering is ingenomen met de steun van China voor de nieuwe sancties tegen Noord-Korea, die het land een derde van zijn jaarlijkse inkomsten uit de export kunnen kosten.

Volgens de Amerikaanse onderminister voor Oost-Azië, Susan Thornton, laat de Chinese steun zien dat Peking de ernst van het Noord-Koreaanse nucleaire programma en de recente rakettesten onderkent. In Manilla zei ze dat China ervoor moet zorgen dat de sancties volledig worden nageleefd.

Gisteren al gaf president Trump op Twitter blijk van zijn tevredenheid. Volgens hem zijn de nieuwe strafmaatregelen "het grootste pakket aan economische sancties ooit". "China en Rusland stemden met ons mee. Een zeer grote impact". Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken sprak van een goed resultaat.

Militaire optie

Voordat de resolutie aangenomen werd, had de Amerikaanse regering nog eens herhaald dat de VS desnoods bereid is met militair ingrijpen een eind te maken aan de nucleaire dreiging. Nationaal veiligheidsadviseur McMaster zei in een interview met MSNBC dat president Trump alle mogelijkheden overweegt om Noord-Korea te stoppen, inclusief een militair optie.

Een maand geleden waarschuwde de VS in de VN-Veiligheidsraad al dat de VS militair zal ingrijpen als dat nodig is.

Chinees aandeel

Een Zuid-Koreaans onderzoeksrapport onderstreept hoezeer Noord-Korea afhankelijk is van China. Van de buitenlandse handel van Noord-Korea is meer dan 90 procent met China. Die handel groeide vorig jaar nog met 5 procent.

Opvallend is dat Noord-Korea al jaren een sterk negatieve handelsbalans heeft. Volgens het rapport exporteerde Noord-Korea vorig jaar voor 2,8 miljard dollar en importeerde het voor 3,7 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl