Een Noord-Koreaanse Hwasong-14-raket
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea schiet raket over Japan heen

Noord-Korea heeft een raket afgeschoten die over het noorden van Japan is gevlogen. Volgens Japan kwam het projectiel 1180 kilometer voorbij het eiland Hokkaido in zee terecht. Premier Abe spreekt van een ongehoorde en zware bedreiging voor het land.

Japan deed geen poging de raket uit de lucht te halen, die even na 06.00 uur plaatselijke tijd over Hokkaido vloog. Wel werden inwoners via een alarmsysteem gewaarschuwd. De raket zou 2700 kilometer hebben afgelegd en in drie stukken in zee zijn beland.

Alarmsysteem waarschuwt inwoners Hakkaido voor Noord-Koreaanse raket

De lancering wordt ook gemeld door Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het Pentagon benadrukt dat er geen gevaar is geweest voor de VS. Noord-Korea zinspeelde eerder deze maand op een raketlancering richting Guam, een Amerikaans eiland op zo'n 3400 kilometer afstand. Guam ligt veel zuidelijker dan de route die de raket nu zou hebben afgelegd.

De route van de raket

De raketvlucht over Japan heen wordt gezien als een nieuwe, verdergaande provocatie van het regime van Kim Jong-un. Noord-Korea werd vorige week nog geprezen door de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken vanwege de recente zelfbeheersing van het land.

Een paar dagen na die lovende woorden, afgelopen zaterdag, lanceerde het land echter weer drie korteafstandsraketten. Die zouden binnen 250 kilometer van de lanceerinstallatie in zee zijn terechtgekomen. Het was vermoedelijk een reactie op een grote militaire oefening die de VS en Zuid-Korea momenteel gezamenlijk houden.

Het is voor het eerst dat Noord-Korea een ballistische raket die een explosief zou kunnen dragen over Japan laat vliegen. Eerder vlogen niet-ballistische Noord-Koreaanse raketten over het land. Die waren bedoeld om satellieten in een baan om de aarde te brengen. Volgens de New York Times gebeurde dat voor het eerst in 1998 en vervolgens nog eens in 2009, kort nadat president Obama was aangetreden.

Reacties

Noord-Korea is al langer druk bezig met het testen van raketsystemen, tot ergernis van de internationale gemeenschap. De VN-Veiligheidsraad werd het begin deze maand unaniem eens over nieuwe sancties tegen Pyongyang. In een reactie op de nieuwste test komt de raad vanavond opnieuw bijeen, meldt persbureau Reuters.

Zuid-Korea heeft in een reactie op de raketlancering getraind op bombardementen. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering lieten vier F-15-gevechtsvliegtuigen acht MK-84-bommen vallen op trainingsdoelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl