Georganiseerd protest van jeugd, arbeiders en vakbondsleden in Pyongyang tegen de VN-sancties
NOS NieuwsAangepast

China voert VN-sancties uit; Noord-Korea overlegt met ambassadeurs

China is begonnen met het uitvoeren van de nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea. Het importeert geen ijzererts, lood, steenkool en vis meer uit Noord-Korea. De sancties werden op 6 augustus afgekondigd in een VN-resolutie naar aanleiding van de nucleaire activiteiten van het land.

Met het daadwerkelijk uitvoeren van de sancties voert China de druk op Pyongyang op. De Chinese mededeling komt na dagen van toenemende spanningen tussen Noord-Korea en de VS.

1 miljard dollar

Volgens berekeningen van de Verenigde Naties kunnen de sancties Noord-Korea een economische schade toebrengen van een miljard dollar per jaar.

De Amerikaanse legerleiding heeft na overleg in Seoul laten weten dat er militaire maatregelen worden voorbereid voor het geval economische en diplomatieke sancties geen effect hebben op het gedrag van Noord-Korea.

Ambassadeursoverleg

Pyongyang heeft zijn ambassadeurs uit China, Rusland en enkele andere landen bijeengeroepen voor gezamenlijk overleg, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Ook de permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de Verenigde Naties is bij het overleg. Hoeveel diplomaten precies zijn teruggeroepen, is niet bekend.

De vorige ambassadeursconferentie was in juli 2015. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording kan er sprake zijn van een reguliere bijeenkomst.

Oorlogstaal

De achterliggende reden voor het overleg is vermoedelijk de toenemende internationale spanning tussen Noord-Korea en de VS.

Het regime van Kim Jong-un heeft gedreigd met meer militaire provocaties, een zesde nucleaire test en meer raketlanceringen. Vorige week dreigde Pyongyang vier raketten richting het Amerikaanse eiland Guam af te schieten, waar een militaire basis is gevestigd. President Trump zei toen dat als Noord-Korea iets onderneemt tegen de VS of zijn bondgenoten hij keihard zal terugslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl