Trump en Xi tijdens het bezoek van Xi aan de VS in april Reuters

De Chinese president Xi heeft president Trump in een telefoongesprek over de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen voorzichtig te zijn. "China hoopt dat de betrokken partijen zichzelf beheersen en afzien van iedere daad die de spanningen vergroot", zei Xi volgens de Chinese staatsmedia.

Volgens een verklaring van het Witte Huis onderstreepten Trump en Xi hun gezamenlijke verplichting om te streven naar vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Ze zijn het erover eens dat de recente resolutie van de VN-Veiligheidsraad daarvoor een belangrijke stap is.

De VN-Veiligheidsraad legde vorige week nieuwe economische sancties op aan Noord-Korea. Sindsdien is de woordenstrijd tussen de VS en Noord-Korea geëscaleerd. Trump dreigde Noord-Korea "met vuur en woede" en Noord-Korea dreigde met een atoomaanval op het Amerikaanse eiland Guam. Trump zei gisteren nog dat militaire oplossingen volledig gereed zijn voor het geval Noord-Korea onverstandig handelt.

Vreedzame oplossing

Volgens de verklaring van het Witte Huis zijn Trump en Xi het erover eens dat Noord-Korea moet ophouden met zijn "provocatieve en escalerende gedrag". Ook is volgens de verklaring de relatie tussen de twee wereldleiders "extreem nauw" en zal dat "hopelijk leiden tot een vreedzame oplossing van het Noord-Koreaanse probleem".

Intussen blijft Trump strijdlustige taal uiten. Gisteravond zei hij dat de Noord-Koreaanse leider snel spijt zal krijgen als hij het Amerikaanse eiland Guam aanvalt. Noord-Korea kan dan "grote, grote problemen verwachten".

STER reclame