NOS NieuwsAangepast

Trump: leger VS 'locked and loaded' voor Noord-Koreaanse agressie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea opnieuw gewaarschuwd. "Militaire oplossingen staan klaar", twittert hij. "We staan paraat, mocht Noord-Korea domme beslissingen nemen. Hopelijk bewandelt Kim Jong-un een ander pad."

Het is Trumps tweede reactie na de mededeling van het Noord-Koreaanse leger dat het voorbereidingen treft om vier raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Gisteren zei hij al dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "heel, heel nerveus" moest zijn.

Op het bericht dat Noord-Korea een kernkop zou hebben die past op een raket die Amerika kan bereiken, zei Trump dinsdag dat het communistische land te maken zal krijgen met "vuur en furie die de wereld niet eerder heeft gezien". Hierop escaleerde de retoriek tussen de twee landen.

Noord-Korea waarschuwde voor een "totale oorlog" en een lid van de militaire top zei afgelopen dag tijdens een massademonstratie in Pyongyang dat de VS een "ellendige en ongenadige afstraffing" te wachten staat in het geval van een preventieve aanval op nucleaire installaties.

Diplomatie

Het Amerikaanse persbureau AP meldde vanmiddag evenwel dat er nog altijd diplomatiek overleg plaatsvindt tussen de twee landen. De Amerikaanse gezant voor Noord-Koreaanse aangelegenheden Joseph Yun wisselt in New York geregeld boodschappen uit met Pak Song-il, een Noord-Koreaanse diplomaat bij de VN, hebben anonieme Amerikaanse functionarissen tegen AP gezegd.

Noch het Witte Huis, noch het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington willen reageren op het bericht over het diplomatieke kanaal.

Noord-Koreaanse militairen kwamen donderdag bijeen om 'hun volle steun te tonen' aan leider Kim Jong-un

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, zal volgens staatskrant Global Times het regime in Pyongyang niet te hulp schieten als het Noord-Koreaanse leger als eerste de aanval opent, en vervolgens te maken krijgt met Amerikaanse agressie. Maar als de Amerikanen Noord-Korea eerst aanvallen en proberen het regime af te zetten, dan zal China dat volgens de krant niet toelaten.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft bezorgd gereageerd op de bedreigingen tussen Noord-Korea en de VS en noemt de risico's bijzonder groot. Hij typeert de retoriek volgens persbureau Reuters als overdreven en hoopt dat het gezond verstand zal zegevieren.

Lavrov refereerde ook aan een Russisch-Chinees plan van vorige maand om de situatie te deëscaleren. Daarbij stoppen de Noord-Koreanen met het testen van raketten. In ruil houden de VS en Zuid-Korea geen grote militaire oefeningen meer, zoals de oefening die later deze maand is gepland. Volgens hem moet de partij die "slimmer en sterker" is de eerste stap zetten om de crisis te bezweren,

Wel of geen kernoorlog?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl