EPA

"Geen conditioner gebruiken, niet krabben en niet naar de vuurbal kijken." De VS heeft een pamflet uitgedeeld aan de bewoners van Guam om ze voor te bereiden op een raketaanval.

Hoewel Noord-Korea zegt dat raketten die in de richting van het Amerikaanse eiland Guam worden afgeschoten 30 tot 40 kilometer van het eiland in het water zullen belanden, neemt de VS dus het zekere voor het onzekere.

In de twee pagina's tellende flyer staan voor de hand liggende tips als: zoek dekking, wacht op instructies en kijk niet naar de vuurbal (die kan je verblinden).

Uitkleden

Maar er staan ook minder bekende aanwijzingen in voor het geval het een nucleaire aanval is. "Kleed je zo snel mogelijk uit, zodat het radioactieve materiaal zich niet kan verspreiden. Als je je buitenste laag kleding verwijdert, ben je tot 90 procent van het radioactieve materiaal kwijt."

En als je dan uitgekleed bent, moet je je ook wassen "met veel water en zeep". Maar "kijk wel uit dat je daarbij niet te hard schrobt of jezelf krabt". En gebruik voor je haar wel shampoo, maar geen conditioner, "want daarmee bind je radioactief materiaal aan je haar".

Een man laat zijn hond uit op het strand van Guam Reuters

De Amerikaanse staat Hawaï gaat inwoners binnenkort ook voorbereiden op een Noord-Koreaanse raketaanval. Met ingang van november zal via sirenes maandelijks een testsignaal klinken dat burgers voor zo'n aanval zal waarschuwen.

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS liepen de afgelopen week op nadat bekend was geworden dat Pyongyang waarschijnlijk een kernkop heeft ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past.

STER reclame