Hawaï haalt de oude draaiboeken weer uit de kast Reuters

Als eerste Amerikaanse staat gaat Hawaï zijn inwoners voorbereiden op een mogelijke Noord-Koreaanse raketaanval. Met ingang van november zal via sirenes maandelijks een speciaal testsignaal klinken om burgers voor zo'n aanval te waarschuwen. Het signaal is niet meer te horen geweest sinds het einde van de Koude Oorlog in de jaren 80.

Onlangs voerde Noord-Korea een geslaagde test uit met een langeafstandsraket, die in staat is om Amerikaans grondgebied te bereiken.

Om de mensen niet ongerust te maken over de sirenes komt er ook een grote voorlichtingscampagne op internet, radio en televisie. De dienst die zich bezig houdt met rampenbestrijding denkt dat het een paar maanden kost om de bevolking op de nieuwe test van het luchtalarm voor te bereiden.

Toerisme

Burgers krijgen ook informatie over hoe ze moeten handelen als er echt een raket onderweg is. "Ga naar binnen, blijf binnen en wacht op meer informatie", zijn de belangrijkste instructies van de rampenbestrijdingsdienst. Volgens de dienst is er voor meer voorbereidingen geen tijd, omdat een raket er slechts 15 tot 20 minuten over doet om Hawaï te bereiken.

Het Hawaïaanse bureau voor toerisme waarschuwt dat ook reizigers goed moeten worden geïnformeerd over de nieuwe maatregel. Het bureau wil voorkomen dat de angst voor raketten vakantiegangers wegjaagt.

STER reclame