Kim Jong-un bij een oefening van het Noordkoreaanse leger
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert drie korteafstandsraketten

Noord-Korea heeft vanochtend vroeg drie korteafstandsraketten gelanceerd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Om wat voor raketten het precies gaat, wordt nog onderzocht.

Het Amerikaanse legercommando zegt in een afzonderlijke verklaring dat een van de raketten vrijwel onmiddellijk is ontploft. De andere twee raketten zouden zo'n 250 kilometer ten noordoosten van de lanceerinstallatie in zee terecht zijn gekomen.

Legeroefening

De lanceringen komen tijdens een grote oefening die Zuid-Korea houdt met de VS. Noord-Korea denkt dat er getraind wordt voor een invasie en ziet die oefening als een provocatie.

Het Noord-Koreaanse leger is zelf ook aan het trainen. Speciale troepen hebben een oefening gehouden waarbij een invasie van Zuid-Koreaanse eilanden werd gesimuleerd. Noord-Koreaanse vliegtuigen bestookten fictieve doelen, elitetroepen maakten landingen en houwitsers vuurden mortieren af. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de troepen vanochtend geïnspecteerd.

Zelfbeheersing

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden diverse wapensystemen getest, inclusief een intercontinentale raket die de potentie heeft om Amerikaans grondgebied te bereiken. Dat leidde begin augustus tot nieuwe VN-sancties tegen de communistische dictatuur.

Afgelopen dinsdag prees de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken Noord-Korea vanwege zijn zelfbeheersing na het afkondigen van de sancties. "Er zijn geen raketlanceringen of provocaties door Noord-Korea meer geweest", zei Tillerson.

Een dag later gaf Kim Jong-un tijdens een bezoek aan een militair complex opdracht om meer raketmotoren en -koppen te laten fabriceren.

Tweede kernreactor

Het lanceren van de nieuwe raketten zou de spanningen rond Noord-Korea verder kunnen vergroten. Het land blijkt ook druk met het fabriceren van onderdelen voor een tweede kernreactor in het land. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA schrijft dat in een gisteren gepubliceerd rapport over Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl