Zuid-Koreaanse militairen tijdens een eerdere oefening EPA

Olie op het vuur noemt Noord-Korea het. De militaire oefening die vandaag van start gaat in Zuid-Korea. De oefening is volgens de Verenigde Staten en Zuid-Korea een verdedigingstraining. Noord-Korea ziet het als een provocatie. Het land denkt dat er wordt getraind voor een invasie.

Gevreesd wordt dat Noord-Korea daarop zal reageren. "De kans is niet groot dat ze tijdens de oefeningen iets doen, aangezien er dan veel militairen in het gebied zijn", vertelt correspondent Marieke de Vries. "Maar de vorige keren deden ze het er vlak na." Toen vuurde Noord-Korea twee dagen na de militaire oefening een raket af vanuit een onderzeeër op zee. Twee weken later, op 9 september, voerde Noord-Korea zijn vijfde ondergrondse kernproef uit.

Provocatie

Bijna altijd als Zuid-Korea een militaire oefening houdt, ziet Noord-Korea dat als provocatie. Daarom stelden China en Rusland voor om de oefeningen stop te zetten. In ruil daarvoor zou Noord-Korea dan zijn nucleaire programma moeten staken, maar dat voorstel heeft de VS afgewezen.

Om Noord-Korea niet nodeloos te provoceren, zou de VS dit keer wel minder soldaten inzetten bij de oefening. "Vorig jaar werden er nog 25.000 Amerikaanse militairen ingezet, dit jaar 17.500. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Mattis heeft inmiddels gezegd dat de inzet van militairen niets met Noord-Korea te maken heeft. Hij zegt dat het komt door de opzet van de oefening, waar minder militairen voor nodig zijn."

Guam

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord Korea leken de laatste dagen wat af te nemen, nadat er weken over en weer werd gedreigd. De VS wil dat Noord-Korea stopt met het ontwikkelen van het nucleaire programma. En Kim Jong-un wil op zijn beurt dat Amerika geen militaire oefeningen meer uitvoert.

De dreigingen van afgelopen weken waren concreet. Zo dreigde Noord-Korea met een aanval in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam. "Dat plan heeft Kim Jong-un vorige week pas op de plank gelegd met de opmerking dat hij eerst nog wil aanzien hoe de VS zich zal gedragen. De vraag is nu of de militaire oefening van vandaag eraan bijdraagt om dat plan weer van de plank te halen", zegt correspondent Marieke de Vries.

STER reclame