Trump na raketlancering Noord-Korea: alle opties liggen op tafel
De Amerikaanse president Trump sluit geen enkele optie uit in de crisis met Noord-Korea. Het Witte Huis schrijft in een verklaring dat "de boodschap van Noord-Korea luid en duidelijk is binnengekomen bij de rest van de wereld."
Noord-Korea lanceerde gisteren een raket die over Japan vloog en in zee terechtkwam. Met de lancering van het projectiel heeft het Noord-Koreaanse regime zijn minachting laten zien voor zijn buurlanden en andere lidstaten van de Verenigde Naties, zegt Trump.
De president zegt verder dat het regime van dictator Kim Jong-un de internationale gedragscode met voeten heeft getreden. Dreigende acties leiden er volgens hem alleen maar toe dat Noord-Korea verder geïsoleerd raakt.
Japan: 'ernstige dreiging'
Trump belde na de lancering met de Japanse premier Abe. Hij verzekerde hem dat de VS er alles aan zal doen om de veiligheid van Japan te garanderen. De twee landen hebben bij de Verenigde Naties aangedrongen op een overleg van de Veiligheidsraad. De vijftien VN-landen, waaronder ook Rusland en China, komen later vandaag bij elkaar.
De Japanse premier Abe reageerde woest op de lancering van het projectiel, dat uiteindelijk 1180 kilometer voorbij het noordelijke eiland Hokkaido in het water belandde. Hij sprak van de ernstigste dreiging vanuit Noord-Korea tot nu toe en kondigde veiligheidsmaatregelen aan.
De raket heeft in Japan tot schrik geleid maar niet tot grote paniek.
Ook Zuid-Korea heeft de raketlancering veroordeeld. Het buurland reageerde met eigen militair machtsvertoon: een oefening van de luchtmacht op eigen grondgebied. Daarbij lieten vier F-15-straaljagers enkele bommen vallen op een militair oefenterrein.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken nam daarnaast contact op met zijn Amerikaanse ambtgenoot Tillerson. De landen bespraken de invoering van nieuwe, strengere sancties tegen Noord-Korea.
Noord-Korea: 'zelfverdediging'
De Noord-Koreaanse afgevaardigde bij de Verenigde Naties zei op een bijeenkomst in Genève dat Noord-Korea het recht heeft maatregelen te nemen uit zelfverdediging. "Daar heeft mijn land alle reden toe."
Hij voegde eraan toe dat de VS verantwoordelijk is voor de "catastrofale gevolgen" die deze zelfverdediging zal hebben. Door de militaire oefeningen van de VS dreigt het Koreaanse schiereiland opgeblazen te worden, zei de afgevaardigde.
China en Rusland: 'terughoudendheid'
China roept alle partijen op terughoudend te zijn na dit nieuwe hoofdstuk in de crisis rond Noord-Korea. Eerder deze maand riep de Chinese president Xi Jinping zijn ambtgenoot Trump ook al op voorzichtig te zijn. Tegelijkertijd veroordeelde China toen het provocatieve gedrag van Noord-Korea.
Een hooggeplaatste Russische parlementariër zei dat de raketlancering bewijst dat de dreigementen van Kim Jong-un over een aanval op het Amerikaanse eiland Guam geen grootspraak waren.
Volgens de parlementariër hebben de sancties die de VN eerder deze maand instelde, hun doel niet bereikt. "Er is een patstelling ontstaan tussen de VS en Noord-Korea", zei hij. Het Kremlin heeft de VS en zijn bondgenoten opgeroepen om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.
Groot-Brittannië en Australië: 'provocatie'
De Britse premier May liet weten diep verontwaardigd te zijn over de "roekeloze provocatie" van Noord-Korea. Ze brengt later vandaag een bezoek aan Japan. May zei dat Groot-Brittannië samen met internationale bondgenoten de druk op Noord-Korea zal blijven opvoeren.
Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bishop maakt de lancering van Noord-Korea deel uit van een onderhandelingstactiek. "Dit patroon hebben we de afgelopen jaren vaker gezien", zei ze tegen journalisten. "Ze provoceren eerst en willen daarna onderhandelen." Australië zegt klaar te staan om Japan te steunen.