AFP

De VS gaat er nu van uit dat Noord-Korea gisteren, zoals het zelf beweert, een intercontinentale raket, een ICBM, heeft getest en veroordeelt die actie scherp. Het Amerikaanse leger dacht gisteren nog dat het om een middellangeafstandsraket ging, maar erkent nu dat het een ICBM was. Die zou in theorie de Amerikaanse staat Alaska kunnen raken.

Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken spreekt van een nieuwe escalatie van de nucleaire dreiging uit Noord-Korea en roept op tot wereldwijde actie. Elk land dat Noord-Korea economische of militaire steun geeft, Noord-Koreaanse gastarbeiders heeft of de VN-sancties negeert, houdt een gevaarlijk regime in stand, staat in een verklaring van Tillerson. Hij roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de kwestie.

'Die vent'

Het Amerikaanse leger zegt dat het samen met Zuid-Koreaanse troepen raketten heeft afgevuurd in de wateren bij Zuid-Korea als een signaal aan Noord-Korea.

Gisteravond riepen Democratische én Republikeinse politici de regering van president Trump op om een steviger antwoord te formuleren op de Noord-Koreaanse rakettest. Trump twitterde alleen over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Heeft die vent niets beters te doen?"

Toch is het formuleren van een steviger antwoord lastig, stelt de New York Times. De krant zette een aantal opties op een rij. Zo kan de president, in theorie:

- De toch al strenge sancties tegen Noord-Korea verder aanscherpen

- Een geheim programma met cyberaanvallen op het raketprogramma versnellen

- Dreigen met tegenaanvallen zodra er tekenen zijn van een nieuwe rakettest

- Onderhandelen over een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, waarbij de VS militaire slagkracht zouden weghalen uit Zuid-Korea.

China en Rusland willen dat Noord-Korea stopt met de testen en dat de VS geen legeroefeningen meer houdt bij Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft alweer gereageerd op de internationale kritiek en laten weten nooit te zullen stoppen met raketten of kernwapens.

In een verklaring op de staatsmedia staat dat Kim Jong-un er bij zijn wetenschappers op heeft aangedrongen vaak kleine en grote cadeaus in de vorm van rakettesten naar de Amerikanen te sturen. De test van gisteren was een cadeau voor de nationale feestdag van de VS.

STER reclame