NOS NieuwsAangepast

Waarom schoot Noord-Korea de raket meer dan 2800 km omhoog?

Afgelopen nacht lanceerde Noord-Korea een erg krachtige raket. Het Aziatische land claimt dat het projectiel een hoogte van 2808 kilometer heeft bereikt en na 933 kilometer in zee stortte.

"De raket is vrijwel loodrecht omhooggeschoten in een hoek van 82 graden, dat doe je om zo hoog mogelijk te komen en niet om een lange afstand te bereiken", zegt Frans Kleyheeg, defensieonderzoeker bij TNO. "Ik denk dat Noord-Korea dat doet om hun rakettechnologie geheim te houden, andere landen mogen de brokstukken niet vinden. Er is nog een reden voor de steile baan van de raket: buurland Japan vindt het natuurlijk niet leuk als het wordt geraakt door een brokstuk."

Volgens onderzoeker Kleyheeg is het goed mogelijk dat de raket, mits afgeschoten in een andere hoek, de Verenigde Staten kan raken. "Ik heb het even voor jullie uitgerekend, als je de energie neemt die de raket nu heeft gebruikt en hem afschiet met een hoek van 45 graden dan komt de raket zo'n 6000 kilometer ver." De Verenigde Staten liggen ongeveer 5500 kilometer van Noord-Korea. "Of de raket echt zo ver komt, ligt dan wel aan de inhoud van de raketkop - als die erg zwaar is, komt de raket minder ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl