In december voerden Buschauffeurs in Zaandam ook al actie tegen de hoge werkdruk
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 4/1: staking streekvervoer en stop op tabak bij drogisterijen

Goedemorgen! In het hele land wordt vandaag gestaakt door werknemers van regionale vervoerders. Daardoor rijden er minder bussen en stoptreinen. En drogisterijen Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van sigaretten en ander rookwaar.

In het noorden schijnt vanochtend de zon nog even, maar verder is het bewolkt met hier en daar wat motregen. In de loop van de dag gaat het steeds harder regenen. Wel waait het een stuk minder hard dan gisteren. Het wordt 8 tot 12 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Werknemers van regionale vervoerders zijn staken vandaag. Ze leggen het werk neer omdat ze meer loon en een lagere werkdruk willen. Het gevolg is dat in heel het land minder of geen bussen en stoptreinen rijden. Alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden de lokale vervoerders wel.

• Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over het laatste kwartaal van 2017. Daaruit moet blijken of de lonen opnieuw zijn gestegen. Vorig jaar stegen de salarissen met gemiddeld 1,72 procent.

• Drie bestuurders van motorclub Satudarah verschijnen voor de rechter. Ze worden verdacht van wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het is de eerste keer dat de zaak in het openbaar wordt behandeld.

• En de Zeeburgertunnel in de A10 rond Amsterdam is weer helemaal open voor verkeer. De tunnel werd gisterochtend gesloten nadat het plafond was beschadigd.

Wat heb je gemist?

Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van sigaretten, tabak en andere rookwaren. De producten passen niet meer bij het imago van de drogisterijen. "We kunnen het eigenlijk gewoon niet meer maken", zegt topman Gerard van Breen.

Het duurt een tijdje voordat alle tabakswaren uit de schappen zijn gehaald. Aan het einde van dit jaar is in twee derde van de winkels geen tabak meer te koop.

Ander nieuws uit de nacht:

Paul Manafort, de oud-campagneleider van Donald Trump, spant een rechtszaak aan tegen speciaal aanklager Robert Mueller en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ze zijn te ver gegaan door hem te vervolgen, vindt hij.

Op een militaire basis in Syrië zijn zeker zeven Russische gevechtsvliegtuigen vernietigd bij een granaataanval door rebellen. Volgens een Russische krant zitten moslimextremisten achter de aanval.

Binnenkort kan de politie in Rotterdam dure jassen, sneakers en horloges van jongeren afpakken als zij niet kunnen aantonen hoe ze aan die spullen komen. De Rotterdamse ombudsman vindt dit geen goed idee.

En dan nog dit:

Een opmerkelijke vondst in het centrum van Haarlem: daar stond gisternacht een alpaca, vastgebonden aan een hek in de Jansstraat. De politie zoekt nog steeds naar de eigenaar van het "lieve diertje", maar die heeft zich nog niet gemeld.

Politiemedewerkers gaven het dier al wel een naam: Teddy. Verzoeken om meer informatie leidden vooral tot aanbiedingen om de alpaca op te nemen. "Maar daar kunnen we niets mee", zegt de politie. De kameelachtige verblijft sinds gisteren bij soortgenoten op een boerderij in Sassenheim.

De verdwaalde alpaca met zijn nieuwe vriendje in Sassenheim.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl