De verdwaalde alpaca met zijn nieuwe vriendje in Sassenheim. NH Nieuws / Sam Hagens

Herkomst alpaca Haarlem nog raadsel, opvang niet meer gewenst

time icon Aangepast

Verzoek NIET te bellen als u interesse heeft in de alpaca.

De politie van Haarlem in een tweet

Het was een opmerkelijke vondst vannacht in het centrum van Haarlem: een alpaca, vastgebonden aan een hek in de Jansstraat. De politie zoekt nog steeds naar de eigenaar van het "lieve diertje", maar verzoeken om meer informatie leidden vooral tot aanbiedingen om de alpaca een nieuw thuis te geven.

"Als mensen tips hebben, horen we het graag", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar als mensen aanbieden de alpaca op te vangen, dan kunnen we daar niets mee." De woordvoerder weet niet hoe vaak er gebeld is over de alpaca. "Ik ga de meldkamer niet lastigvallen met die vraag."

Het zijn kuddedieren, in hun eentje raken ze gestrest.

Alpacahouder Bert de Mooij

De alpaca, een kameelachtige, verblijft sinds vanochtend bij een boerderij in Sassenheim, schrijft NH Nieuws. De alpacahouder werd naar eigen zeggen wakker gebeld door agenten. "De politie wist niet wat ze ermee aanmoesten", zegt Bert de Mooij. Wel hadden de "vertederde dames" bij de politie het beest volgens hem al een naam gegeven: Teddy.

De Mooij, die een boerderij runt, alpacawandelingen organiseert en mindfulnesscursussen met alpaca's geeft, heeft Teddy bij een andere alpaca gezet. "Het zijn kuddedieren, in hun eentje worden ze gestrest." De alpaca maakt het goed, zegt De Mooij: "Hij is nieuwsgierig, rustig en eet goed".

De alpacahouder verbaast zich wel dat de eigenaar zich nog niet heeft gemeld. "Er zijn een paar honderd alpaca's in Nederland, die worden gehouden door particulieren en fokkers. Maar de meeste dieren zitten in het zuiden van het land, waar ze veel worden gehouden voor de wol."

"De politie belde mij nog even. Een aantal mensen heeft gezegd dat de alpaca van hen was, maar zij wisten het dier niet te identificeren."

STER Reclame