Oud-campagneleider Trump klaagt aanklager Mueller en Justitie aan

AFP

Paul Manafort, de oud-campagnemanager van Donald Trump, spant een rechtszaak aan tegen speciaal aanklager Robert Mueller en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij vindt dat die buiten hun boekje zijn gegaan door hem te vervolgen.

Mueller maakte afgelopen oktober bekend dat hij Manafort aanklaagt voor onder meer het witwassen van 18 miljoen dollar, fraude, heimelijk werk voor een buitenlandse mogendheid en het afleggen van valse verklaringen. Alle aanklachten hebben te maken met zijn eerdere activiteiten voor de Oekraïense oud-president Janoekovitsj en gaan terug tot 2005.

De verdachte heeft het recht om wat voor aanklacht dan ook in te dienen.

Woordvoerder ministerie van Justitie

Manafort vindt dat die zaken niets te maken hebben met Muellers onderzoek, dat betrekking heeft op de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ook vindt hij dat onderminister van Justitie Rosenstein Mueller veel te veel ruimte heeft gegeven toen hij hem aanstelde als aanklager.

Hij wil dat de rechter Mueller tot de orde roept en een einde maakt aan het proces tegen hem.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie noemt Manaforts rechtszaak onnozel. "Maar de verdachte heeft het recht om wat voor aanklacht dan ook in te dienen."

STER Reclame