Paul Manafort, oud-campagneleider van president Trump AFP

Trumps oud-campagnechef Manafort aangeklaagd voor witwassen en fraude

time icon Aangepast

Oud-campagnemanager van president Trump Paul Manafort is door speciaal aanklager Robert Mueller in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van 18 miljoen dollar, fraude, heimelijk werk voor een buitenlandse mogendheid en het afleggen van valse verklaringen. Alle aanklachten hebben te maken met zijn eerdere activiteiten voor de Oekraïense oud-president Janoekovitsj.

Manafort heeft vanmiddag voor de federale rechter verklaard onschuldig te zijn aan hetgeen hem ten laste is gelegd. Ook Rick Gates, Manaforts assistent en zakenpartner die eveneens is aangeklaagd, heeft de aanklacht weersproken.

Het gaat om de eerste dagvaardingen die zijn uitgebracht in Muellers onderzoek.

Lees hier de volledige aanklacht.

Robert Mueller werd dit voorjaar aangesteld om onderzoek te doen naar beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door Rusland ten gunste van Trump en naar de rol van Trumps campagneteam. In de aanklacht staat niet dat Manafort met de Russen heeft samengewerkt om de Amerikaanse verkiezingen te manipuleren (collusion).

Op dat laatste legt Trump de nadruk in een reactie op Twitter. Ook schrijft de president dat de verdenkingen tegen Manafort betrekking hebben op de periode voordat die campagnemanager van het Trump-team werd.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Sorry, but this is years ago, before Paul Manafort was part of the Trump campaign. But why aren't Crooked Hillary & the Dems the focus?????
2 jaar geleden

Of de verdenkingen inderdaad alleen betrekking hebben op de periode voordat hij campagnemanager werd, is zeer de vraag. In de aanklacht van Mueller staat dat het witwassen doorging tot in "zeker 2016". Manafort trad vorig jaar juni toe tot het Trump-team.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Witte Huis: 'De aanklacht heeft niets met de president te maken'

Rusland-link adviseur Trump

Vandaag kwam ook uit, op basis van vrijgegeven rechtbankdocumenten, dat een buitenlandadviseur van Trump eerder deze maand heeft bekend dat hij tegen de FBI heeft gelogen over zijn contact met een Russische professor die banden heeft met Kremlin-functionarissen. Het gaat om George Papadopoulos, een advocaat die Trump bijstond in de campagne.

Donald Trump, Paul Manafort en Ivanka Trump in juli vorig jaar Hollandse Hoogte

Manafort (68) zou onder meer lobbywerk voor de pro-Russische regering van de toenmalige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, hebben verzwegen.

Manafort werkte van juni tot en met augustus 2016 voor Trumps campagne. Hij spande zich in om het 'never-Trump'-kamp binnen de Republikeinen de wind uit de zeilen te nemen, maar hij werd ontslagen na beschuldigingen dat hij zo'n 12 miljoen dollar had ontvangen van de voormalige Oekraïense president Janoekovitsj, die een pro-Rusland koers volgde.

'Heksenjacht'

In juli was er al een inval bij Manafort. Een deel van de Republikeinen verwijt speciaal aanklager Mueller partijdigheid en dringt aan op zijn ontslag. Trump spreekt van een heksenjacht en vindt dat de aandacht uit moet gaan naar Hillary Clinton, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben eerder vastgesteld dat Rusland zich actief heeft bemoeid met de presidentsverkiezingen, door hacks en propaganda die Trump in het zadel moesten helpen.

STER Reclame