Reuters
NOS NieuwsAangepast

Nog een Trump-medewerker sprak Russen, 'verdediging amper vol te houden'

Opnieuw is iemand uit de gelederen van president Donald Trump in verband gebracht met de Russische overheid. Uit vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat George Papadopoulos, een buitenlandadviseur in het campagneteam van Trump, eerder deze maand heeft bekend dat hij tegen de FBI heeft gelogen over zijn contact met een Russische professor die banden heeft met hoge Kremlin-functionarissen.

Papadopoulos kreeg medio maart 2016 van de Rus te horen dat hij duizenden e-mails had met belastende informatie over Hillary Clinton ("dirt"). Papadopoulos zou tegen de FBI hebben gezegd dat de Rus een onbeduidende figuur was, terwijl hij wist dat dat niet waar was.

Ontmoeting met Poetin

Ook loog hij dat hij de Rus sprak voordat hij voor Trump werkte. Papadopoulos probeerde herhaaldelijk ontmoetingen te regelen tussen Russische functionarissen en vertegenwoordigers van Trumps campagne.

Papadopoulos zei contacten te hebben die een ontmoeting tussen Trump en de Russische president Poetin kon regelen. Na meerdere verzoeken reageerde een (niet bij naam genoemde) leidinggevende in het campagneteam dat Trump niet zelf zo'n ontmoeting mag hebben. "Het moet iemand zijn die lager staat op de campagneladder, om geen signalen af geven."

'Vrijwilliger'

In reactie op het nieuws verklaart het Witte Huis dat Papadopoulos in de verkiezingscampagne slechts een "uiterst kleine" rol had als "vrijwilliger".

"Maar dat lijkt amper meer vol te houden", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De e-mails tonen aan dat er in de hogere regionen van Trumps campagneteam kennis was over het contact met Russen."

Papadopoulos is de vierde persoon uit Trumps gelederen die loog over contact met Russen, zegt Van der Horst. "We hadden eerder Michael Flynn, die loog over zijn contact met de Russische ambassadeur. Schoonzoon Jared Kushner loog over contact met een Russische investeringsbank en Donald Trump jr. zei nooit een ontmoeting te hebben gehad met een Russische advocaat die schadelijke informatie over Clinton zei te hebben."

"Het betekent dat het voor Trump steeds moeilijker wordt om vol te houden dat het onderzoek van de speciale aanklager Mueller een heksenjacht is."

Papadopoulos vraagt inmiddels op zijn Linkedin-pagina om een goed sprekersbureau en een uitgever. "Alsof hij een verhaal heeft te vertellen", suggereert het magazine Mother Jones.

Manafort

Het nieuws over Papadopoulos komt op dezelfde dag als de aanklacht van samenzwering tegen Trumps voormalige campagneleider, Paul Manafort. Speciaal aanklager Robert Mueller verdenkt Manafort verder van witwassen, fraude en het afleggen van valse verklaringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl