Tijdlijn: de vermissing van Anne Faber
De 25-jarige Anne Faber stapte vrijdag 29 september op de fiets voor een fietstocht door de provincie Utrecht. Ze kwam die avond in noodweer terecht en na 18.50 uur kregen haar familie en vriend haar niet meer te pakken.
De politie hield er al sterk rekening mee dat Faber niet meer in leven was. En bijna twee weken later werd het lichaam van de vrouw gevonden in een natuurgebied in Zeewolde.
Een tijdlijn van de gebeurtenissen, met het laatste nieuws bovenaan:
Donderdag 12 oktober
De politie vermoedt dat het lichaam van Anne Faber verborgen ligt in een natuurgebied in Zeewolde. Dat wordt 's ochtends bekendgemaakt op basis van nieuwe onderzoeksinformatie. Michael P., de 27-jarige man die vastzit voor betrokkenheid bij de zaak, geeft de politie woensdagavond informatie over de plek waar Anne zou zijn.
Tijdens een ingelaste persconferentie maakt het Openbaar Ministerie bekend dat het lichaam van Anne Faber inderdaad is aangetroffen in het natuurgebied. Wat er precies is gebeurd, moet nog worden onderzocht.
In een korte verklaring laat de familie van Anne weten dankbaar te zijn voor alle hulp en steun die het de afgelopen tijd krijgt. Ook hebben zij nog veel vragen. "Wat is er met Anne gebeurd? Waarom liep deze man vrij rond? Had deze verschrikkelijke gebeurtenis voorkomen kunnen worden? Helaas zullen we Anne met de antwoorden niet terug krijgen."
De rechter-commissaris beslist donderdag dat P. in ieder geval nog twee weken langer vast blijft zitten, omdat er tegen hem voldoende verdenkingen zijn. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaan onderzoek doen naar de situatie in de psychiatrische kliniek waar verdachte Michael P. tot aan zijn arrestatie resocialiseert. Ook minister Blok kondigt een onderzoek aan.
Woensdag 11 oktober
Nieuwe onderzoeksinformatie zorgt ervoor dat de politie in de buurt van een golfclub ging zoeken in Zeewolde, de voormalige woonplaats van Michael P.. Er wordt gezocht met speurhonden, een boot en helikopters. Maar er wordt niets gevonden.
Eerder op de dag meldt De Telegraaf dat de verdachte de beschikking had over de auto van zijn moeder, waarin diverse getuigen hem hebben zien rijden.
Dinsdag 10 oktober
De politie zet hekken en graafmachines neer bij de kliniek in Den Dolder, voor het geval die de komende tijd nodig zijn bij onderzoek op het terrein rond de kliniek.
Er zijn 2000 tips binnengekomen. Die worden zorgvuldig bekeken, twittert de politie.
Maandag 9 oktober
Militairen helpen mee met de zoektocht naar de vermiste vrouw en het zoekgebied wordt uitgebreid.
De politie pakt een 27-jarige zedendelinquent op in Den Dolder. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijnen van Faber. De vermiste vrouw is nog niet teruggevonden. De kamer van de verdachte wordt doorzocht.
De officier van justitie heeft bij de verdachte beperkende maatregelen opgelegd. Hij mag alleen nog contact hebben met zijn advocaat.
De verdachte is eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes in 2010. Die waren toen 16 en 17. Hij had ze bedreigd met een nepvuurwapen. De man zat in Den Dolder op de forensisch psychiatrische afdeling van de kliniek Aventurijn in Den Dolder.
De politie kwam de verdachte op 8 oktober al op het spoor, maar arresteerde hem niet meteen. De hoop was dat hij naar Faber zou leiden, maar dat is niet gebeurd. De zoektocht gaat daarom door.
Een cartograaf had op basis van eigen onderzoek al sterke aanwijzingen dat Faber bij Den Dolder moest zijn verdwenen. Hieronder legt hij uit hoe hij tot die conclusie komt.
Zondag 8 oktober
Op de tiende dag van de vermissing kamden politiemensen, medewerkers van het Rode Kruis, vrienden en familie opnieuw het Blookerpark uit bij Huis ter Heide, in de buurt van de plek waar de jas van Faber werd gevonden. In dit gebied werd Fabers jas gevonden, evenals een rugzak en fiets die vermoedelijk van haar zijn.
Zo'n 150 mensen doorzochten de omgeving van het park, maar zij vonden weer geen nieuwe aanwijzingen.
Zaterdag 7 oktober
De modderige bodem van de leeggepompte vijver is onderzocht. De politie krijgt hulp van vrienden en familie van de vrouw. Ook vrijwilligers van het Rode Kruis helpen mee met zoeken, maar aan het einde van de middag is er geen vooruitgang geboekt. Ook is nog onzeker of de eerder gevonden tas echt van Faber is.
"We zoeken met man en macht naar Anne", schrijft de politie op een speciale opsporingspagina. "We zijn, net zoals Annes familie, dankbaar voor alle hulp van mensen die informatie delen op sociale media en mee zoeken op de plaatsen waar Anne mogelijk geweest is."
Vrijdag 6 oktober
De uitslag van het dna-onderzoek komt binnen: de gevonden jas is van Faber. In het Blookerpark, waar eerder mogelijk Fabers fiets werd gevonden, wordt ook een tas gevonden. Die lijkt op de tas die Faber bij zich had.
In de drooggelegde vijver wordt verder niets gevonden. De teller met tips die de politie heeft binnengekregen, staat inmiddels op ruim 500.
Donderdag 5 oktober
Het zoekgebied rondom Huis ter Heide wordt uitgebreid. In een vijver in het Blookerpark wordt een fiets aangetroffen, die vrijwel zeker van Faber is. De fiets wordt onderzocht en de vijver wordt leeggepompt. Van Faber zelf ontbreekt verder ieder spoor.
Woensdag 4 oktober
De politie, de ME en buurtbewoners zoeken verder naar Faber op de plek waar de jas is gevonden. De kleding is ondertussen naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht. Dna-onderzoek moet uitwijzen of de kleren van Faber zijn. Haar telefoon en fiets zijn nog niet gevonden. De zoektocht levert weer niets op.
Dinsdag rond 17.00 uur vindt een voorbijganger een jas langs de Amersfoortseweg in Huis ter Heide. De vindplaats wordt afgezet en de politie begint een onderzoek. Later op de avond komt de zaak in Opsporing Verzocht: dat levert 35 extra tips op.
Dinsdag 3 oktober
Na vier dagen zit er ineens schot in in de zaak. Het onderzoek aan Fabers telefoon is afgerond en dat levert een beter beeld op waar iedereen moet zoeken. Volgens de telefoongegevens heeft Faber gefietst van Soest richting De Bilt. Mogelijk was ze op weg naar huis. Het laatste signaal van haar telefoon is die vrijdagavond rond 19.30 uur opgepikt.
De politie zoekt voor de tweede keer in het bosgebied ten westen van Soest. De familie zoekt verder in Baarn. De politie heeft inmiddels meer dan 300 tips binnengekregen.
Maandag 2 oktober
Op initiatief van familie en vrienden wordt nu ook gezocht in het bos in de omgeving van paleis Soestdijk. Daar plakken betrokkenen posters op bomen met de oproep om uit te kijken naar Faber.
De politie zoekt ook in de omgeving van in het bosgebied ten westen van Soest. De zoektocht levert weer niets op.
Zondag 1 oktober
De zoektocht gaat verder in Baarn en omgeving. De rechercheurs stellen een aantal scenario's vast en sturen agenten op motoren en mountainbikes naar paden waar Faber mogelijk heeft gefietst.
Ook wordt een politiehelikopter ingezet. Die zoekt naar de vrouw met een warmtebeeldcamera.
Zaterdag 30 september
Faber heeft een afspraak in Amsterdam, maar ze komt niet opdagen. De politie verspreidt een opsporingsbericht en er wordt een rechercheteam samengesteld. De eerste zoektocht vindt plaats in Baarn, omdat daar de selfie is gemaakt. De zoektocht levert die dag niets op.
Vrijdag 29 september
Het is vrijdagmiddag 17.00 uur als Faber in Utrecht op haar fiets stapt. Ze wil een ritje maken op haar zwarte omafiets. Waarnaartoe is niet bekend. Ze is naar niemand op weg.
Rond 18.15 uur stuurt Faber een berichtje naar haar vriend om te zeggen dat ze in Hollandsche Rading is. Op dat moment barst er noodweer los.
Ruim een half uur later stuurt de vrouw haar vriend een selfie, in de regen in haar regenjas. Ze kijkt alsof ze baalt van de regen. Ze is inmiddels in Baarn: de foto is gemaakt bij de kruising van de Hilversumsestraatweg met de Amsterdamsestraatweg. Faber moet dan al zo'n twintig kilometer hebben gefietst, ook door bossen, op haar omafiets.
Als Fabers vriend om 19.50 uur een bericht terugstuurt, wordt dat niet meer gelezen. De vinkjes op WhatsApp blijven grijs en hij krijgt geen contact meer. Hij begint zich zorgen te maken, net als Fabers familie. Die neemt rond middernacht contact op met de politie.