De omgeving van de kliniek waar de verdachte verbleef is afgezet
NOS NieuwsAangepast

Zedendelinquent aangehouden voor vermissing Anne Faber

In Den Dolder is een 27-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. Het gaat om een zedendelinquent die in een psychiatrische kliniek verbleef. Faber is nog altijd vermist.

De verdachte zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten, meldt de politie. Hij was bezig aan zijn terugkeer in de maatschappij. Het is de politie nog niet duidelijk onder welk regime de man viel, oftewel of de man onbegeleid naar buiten mocht, hoe vaak dat dan was en voor hoelang.

Het onderzoek leidde gisteren naar de verdachte. Hij werd niet direct aangehouden, omdat de politie hoopte dat de man hen naar Faber zou leiden. Toen dat vanmiddag nog niet was gebeurd, werd hij aangehouden.

Jas, rugzak en fiets

De politie wil niet zeggen hoe ze de man op het spoor zijn gekomen. Volgens de politie is het belangrijkste doel van het onderzoek erachter komen waar Faber is en hoe de verdachte betrokken is.

De man werd in 2010 gearresteerd vanwege een dubbele verkrachting. In 2012 werd hij daarvoor veroordeeld.

De zoekactie van politie, defensie en vrijwilligers gaat door, zegt de politie. Wel wordt het zoekgebied mogelijk iets verlegd, meer in de richting van de instelling waar de verdachte verbleef.

Kaartenmaker: mogelijk schuilde Anne Faber onder een ecoduct

De 25-jarige Faber uit Utrecht ging vrijdag 29 september een eind fietsen. Vanuit Baarn kwam nog een laatste bericht, daarna verdween ze. De afgelopen dagen werd haar jas gevonden in de omgeving van Huis ter Heide. Ook zijn een rugzak en een fiets gevonden die vermoedelijk van haar zijn.

Detentiefasering

In Den Dolder zijn meerdere psychiatrische instellingen, maar er is maar één met een forensische afdeling. Die is een kwartiertje fietsen van het Blookerpark in Huis ter Heide, waar de fiets werd gevonden. De vermoedelijke fietsroute van Faber komt vlak langs de kliniek.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man eerder geen tbs opgelegd gekregen, alleen een gevangenisstraf. De verdachte was nu in de laatste fase van zijn celstraf, zogenoemde detentiefasering. In die fase werken gevangenen aan hun terugkeer in de maatschappij, bijvoorbeeld door al buiten de muren werk te zoeken. Soms overnachten de delinquenten alleen nog in de gevangenis en zijn ze overdag op hun werk.

Deze detentiefasering kan plaatsvinden in de gevangenis zelf, maar ook in een psychiatrische instelling. Dat kan onder dwang, maar ook met medewerking van de gevangene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl